Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων
Διεθνή

Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων

Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών -κυρίως πιλότοι- βρίσκονταν σε καραντίνα.

Κατά τον νεότερο απολογισμό του εξειδικευμένου ιστότοπου Flightaware, χθες, Σάββατο, καταγράφηκαν σχεδόν 2.800 ακυρώσεις, εκ των οποίων οι 970 ήταν πτήσεις που συνδέονταν με τις ΗΠΑ, είτε διεθνείς είτε εσωτερικές.

Την Παρασκευή, καταγράφηκαν περίπου 2.400 ακυρώσεις σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ήδη αναμένει πάνω από 1.100 ματαιώσεις πτήσεων σήμερα Κυριακή.

Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε τις εταιρίες Lufthansa, Delta αλλά και την United Airlines να ακυρώσουν πτήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware, η εταιρία United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει σχεδόν 439 πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, περίπου το 10% αυτών που ήταν προγραμματισμένες. «Η έξαρση των κρουσμάτων Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα είχε άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματά μας και τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία μας», ανέφερε η αμερικανική εταιρία, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για τους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες ήταν αυτές με τις περισσότερες ακυρώσεις: η China Eastern ακύρωσε σχεδόν 540 πτήσεις, πάνω από το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων δρομολογίων, ενώ η Air China ακύρωσε 267 πτήσεις, επίσης περίπου το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων πτήσεων.

Ευτυχώς, τα προβλήματα αυτά δεν επηρέασαν το ταξίδι του Άγιου Βασίλη, που παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).

Η NORAD υπολόγισε ότι φέτος μοιράστηκαν 7.623.693.263 δώρα, αφού παρακολούθησε την πορεία του ελκήθρου χάρη, όπως εξήγησε, σε ένα αισθητήρα που είχε τοποθετηθεί στη μουσούδα ενός ταράνδου.

Αυτή η παράδοση ξεκίνησε από ένα λάθος. Το 1955, μια εφημερίδα του Κολοράντο, θέλοντας να δημοσιεύσει τον αριθμό μιας τηλεφωνικής γραμμής προκειμένου τα παιδιά να μιλήσουν με τον Άγιο Βασίλη, τύπωσε κατά λάθος το τηλέφωνο της στρατιωτικής διοίκησης, που έκτοτε αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτό το χριστουγεννιάτικο παιγνίδι.