Φολέγανδρος : Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
Ελλάδα

Φολέγανδρος : Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών ξεκίνησε χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φολεγάνδρου.

Στις έρευνες, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (E.K.Σ.E.Δ.), συμμετέχουν ένα πλοίο ανοιχτής ιαλάσσης του Λιμενικού, τρία πλωτά σκάφη, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροπλάνο C-130, πέντε παραπλέοντα και τρία ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 12 αλλοδαποι από σκάφη του Λιμενικού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Θήρα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο πλαστικό σκάφος που επέβαιναν τουλάχιστον 32 άτομα, παρουσίασε μηχανική βλάβη εισροή υδάτων και βυθίστηκε. Σημειώνεται ότι μόνο δύο εκ των 12 διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δεν φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό η αρχική ενημέρωση έγινε όταν αλλοδαπός τηλεφώνησε στο 112 στις 19:30 χθες το βράδυ και δήλωσε ότι το σκάφος με αλλοδαπούς στο οποίο επιβαίνει αντιμετωπίζει μηχανική βλάβη.

Μετά τις 21:30 υπήρξε νεότερη ενημέρωση ότι το σκάφος βάζει νερό. Τότε, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το Λ.Σ. δόθηκε εντολή σε εναέρια μέσα να κάνουν αναζητήσεις στην περιοχή προς επιβεβαίωση της τηλεφωνικής μαρτυρίας στο 112.

Τελικά, στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, 5.5 ώρες μετά την αρχική ενημέρωση του Λιμενικού εντοπίστηκε βάρκα με 12 μετανάστες 9 ναυτικά μίλια νότια της Φολεγάνδρου, σε θαλάσσια περιοχή διαφορετική από αυτή που αρχικά είχε ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Οι 12 διασωθέντες βρέθηκαν σε φουσκωτή βοηθητική βάρκα του σκάφους με τους μετανάστες, το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων βυθίστηκε.

Πρόκειται για μετανάστες από το Ιράκ, ο ένας εκ των οποίων μιλούσε Αγγλικά. Φέρεται να είπε ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 50 άτομα. Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει αισιοδοξία για τον εντοπισμό επιζώντων πλην των 12 που έχουν μεταφερθεί στη Σαντορίνη.

Θεωρείται βέβαιο ότι το σκάφος είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία.

Πάνω από 100 πλοία ταξίδεψαν από Τουρκία προς Ιταλία το 2021

Σημειώνεται πως πάνω από 100 είναι τα πλοία με μετανάστες που από την αρχή του έτους έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στην Ιταλία, διασχίζοντας το Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Οι παράτυποι μετανάστες που έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν απευθείας από την Τουρκία στην Ιταλία με πλωτά μέσα ξεπερνούν από τις αρχές του έτους τους 7.000.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή το Λ.Σ. είχε πραγματοποιήσει επιχείρηση για τη διάσωση 80 μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, με προορισμό την Ιταλία.

 

Πηγή   kathimerini.gr