Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων για την 1η Πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα του Προγράμματος CLLD / LEADER Αλιείας της ΑΝΔΩ Α.Ε.
Ρόδος

Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων για την 1η Πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα του Προγράμματος CLLD / LEADER Αλιείας της ΑΝΔΩ Α.Ε.

 

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3/12/2021 η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του LEADER (CLLD – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων»), για τα ιδιωτικά έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας. Υποβλήθηκαν 73 προτάσεις με προτεινόμενη δημόσια δαπάνη 6,8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η διαθέσιμη ανέρχεται σε 1,8 εκ. ευρώ.

 

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και συμπληρώνει τη στρατηγική που έχει επιλεγεί για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Τοπικού Προγράμματος LEADER / CLLD της Δωδεκανήσου. Υπενθυμίζουμε ότι το LEADER Αλιείας για τα ιδιωτικά έργα είναι αυτό που ολοκληρώνει τις προσκλήσεις για την παρούσα προγραμματική περίοδο, ενισχύοντας έργα και επενδύσεις που σχετίζονται με τη θάλασσα. Εντυπωσιακό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για ίδρυση / επέκταση / εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ειδικών / εναλλακτικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία.

 

Αναλυτικά υποβλήθηκαν προτάσεις για ενίσχυση επιχειρήσεων:

– Παραγωγής ειδών διατροφής από αλιεύματα: 2 προτάσεις με προτεινόμενη Δημόσια Δαπάνη 203 χιλ. ευρώ

– Υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού: 4 προτάσεις με προτεινόμενη Δημόσια Δαπάνη 521 χιλ. ευρώ

– Για την ανάπτυξη ειδικών/εναλλακτικών μορφών τουρισμού: 63 προτάσεις με προτεινόμενη Δημόσια Δαπάνη 5,7 εκ. ευρώ

– Συνεργείων κατασκευής/επισκευής αλιευτικών σκαφών: 3 προτάσεις με προτεινόμενη Δημόσια Δαπάνη 290 χιλ. ευρώ

– Παραγωγής προϊόντων μη βρώσιμων, με πρώτες ύλες από το θαλάσσιο περιβάλλον: 1 πρόταση με Δημόσια Δαπάνη 98 χιλ. ευρώ.

 

Οι προτεινόμενες επενδύσεις προέρχονται από τα νησιά της Ρόδου (πλην πόλεως) – 33, Αστυπάλαιας – 2, Καλύμνου – 3, Καρπάθου – 5, Κάσου – 1, Καστελλόριζου – 1, Κω – 9, Λέρου – 6, Νισύρου – 3, Πάτμου – 2, Σύμης – 1, Τήλου – 1, Χάλκης – 6.

 

Η ΑΝΔΩ ΑΕ ως Ενδιάμεσος Φορέας, θα ξεκινήσει άμεσα την αξιολόγηση ώστε τους επόμενους μήνες να εκδοθούν οι αποφάσεις ένταξης. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν επιπλέον πόροι και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις που εξυπηρετούν τους στόχους και τη στρατηγική του προγράμματος LEADER Δωδεκανήσου.

 

Για την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.

Ευάγγελος Φραγκάκης

Πρόεδρος ΔΣ και ΕΔΠ LEADER