Μεγάλο deal του ομίλου Μήτση στη Ρόδο
Ρόδος

Μεγάλο deal του ομίλου Μήτση στη Ρόδο

 

Σε μια πολύ σημαντική συμφωνία προχώρησε στη Ρόδο ο όμιλος Μήτση, φιλοδοξώντας να κάνει το σμαραγδένιο νησί και σημαντικό προορισμό golf. Σύμφωνα με πληροφορίες, o όμιλος Μήτση που διατηρεί πολύ μεγάλη παρουσία στο νησί, ήρθε σε συμφωνία με τον Μερκούριο Αγγελιάδη, για την έκταση Golf – Βόρειο Αφάντου,  για την οποία είχε ανακηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, Προτιμητέος Επενδυτής η M.A. Angeliades Inc, έναντι συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο deal του ομίλου Μήτση στη Ρόδο

Με την συμφωνία αυτή “ξεκλειδώνει” μια πολύ μεγάλη επένδυση, που θα προσθέσει “τουριστική αξία” στην Ρόδο, ο διαγωνισμός για την οποία ξεκίνησε το 2014…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη εξοφλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ την 30η Νοεμβρίου, το τίμημα των 26,9 εκατ. € και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την μεταβίβαση στην M.A. Angeliades Inc, της έκτασης των 1.359 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το γήπεδο golf, ενώ η συμφωνία με τον όμιλο Μήτση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τρία ξενοδοχεία, αναβάθμιση του γηπέδου

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ομίλου Μήτση για την επένδυση, περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχεία, δύο πέντε αστέρων και ενός τεσσάρων, πλήρη αναβάθμιση του golf, μαρίνα, αλλά και οικιστική ανάπτυξη με κατοικίες.

Πιο αναλυτικά, το Business plan, προβλέπει τα εξής:

– Πολλαπλές εγκαταστάσεις
• Λιανικές / εμπορικές εγκαταστάσεις (5 10 καταστήματα | καταστήματα δώρων, μπουτίκ & concept stores)
• Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα τένις και γήπεδα ποδοσφαίρου)
• Εγκαταστάσεις αναψυχής (ανοιχτό θέατρο, θεματική παιδική λέσχη)

– Βίλες Marina & Golf

• 20 βίλες με πλήρη εξυπηρέτηση (μέρος του ξενοδοχείου γκολφ 5 αστέρων)

– Μαρίνα

• Υπηρεσίες ελλιμενισμού (90 θέσεις)
• Άλλες υπηρεσίες (π.χ. τροφοδοσία, καύσιμα, αποχέτευση και πυροπροστασία, υπηρεσίες γιοτ)
• Εγκαταστάσεις F&B (4 εστιατόρια και 4 μπαρ)
• Λιανικές / εμπορικές εγκαταστάσεις (5 – 10 καταστήματα | καταστήματα δώρων, μπουτίκ & concept

– Γκολφ

• Γήπεδο γκολφ 18 οπών
• Λέσχη γκολφ που περιλαμβάνει 1 εστιατόριο, 1 μπαρ και 2 καταστήματα (κατάστημα δώρων, κατάστημα με ιδέες γκολφ)

– Ξενοδοχείο Γκολφ 5 αστέρων

• Αριθμός δωματίων: 480 (400 δωμάτια κεντρικό κτίριο, 60 μπανγκαλόου, 20 βίλες, μαρίνα και γκολφ)
• Εγκαταστάσεις F&B (2 εστιατόρια και 2 μπαρ)
• Εσωτερικοί χώροι λιανικής / εμπορικής χρήσης (3 5 καταστήματα)
• Κέντρο σπα και ευεξίας 2000 τ.μ.
• Καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο
• Εγκαταστάσεις MICE (1 συνεδριακό κέντρο)

– Βίλες/κατοικίες θέρετρο προς πώληση

• 90 πολυτελείς βίλες / κατοικίες (150 450 m 2)
• Σημαντικό αριθμό branded villas / κατοικίες
• Πλήρως διαχειριζόμενο πρόγραμμα ενοικίασης

– Παραθαλάσσιο ξενοδοχείο 4 αστέρων

• Αριθμός δωματίων: 120
• Εγκαταστάσεις F&B (1 εστιατόριο, 2 μπαρ & 1 παραλία
• Εσωτερικές εγκαταστάσεις λιανικής / εμπορικής χρήσης (3 5 καταστήματα)
• Εγκαταστάσεις MICE (1 2 αίθουσες συσκέψεων) boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων
• Αριθμός δωματίων: 100
• Εγκαταστάσεις F&B (2 εστιατόρια & 2
• Εσωτερικές εγκαταστάσεις λιανικής / εμπορικής χρήσης (3 5 καταστήματα)
• Καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο

– Boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων
• Αριθμός δωματίων: 100
• Εγκαταστάσεις F&B (2 εστιατόρια & 2 bars)
• Εσωτερικές εγκαταστάσεις λιανικής / εμπορικής χρήσης (3 5 καταστήματα)
• Καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο

Η συνολική επένδυση του ομίλου Μήτση, σύμφωνα με το business plan αναμένεται να ξεπεράσει τα 225 εκατ. €.

Το παραθαλάσσιο ακίνητο στ’ Αφάντου, αποτελούμενο από επτά όμορα ή γειτνιάζοντα οικόπεδα με μήκος ακτογραμμής 4.200 μ. και μέτωπο εκτεινόμενο σε μήκος 3.350 μ. στην ομαλή, εκτεταμένη και αμμώδη παραλία της Αφάντου και των Καλυθιών, βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, σε περιοχή που παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη, με μια μοναδική παραλία.

mitsisΣημειώνεται ότι σε τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνει έκταση 450 περίπου στρεμμάτων έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί μέχρι σήμερα golf 18 οπών. Το γήπεδο σχεδιάστηκε από τον Donald Haradine, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό golf (580 περίπου) στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το γεγονός αυτό καθιστά το Golf Αφάντου επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο. Στην Ελλάδα ο Haradine έχει σχεδιάσει επίσης τα γήπεδα της Γλυφάδας και της Κέρκυρας.

Ο Όμιλος Mitsis Hotels

Ως η μεγαλύτερη ιδιόκτητη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα, ο Όμιλος Mitsis Hotels πρωτοπορεί στον τουρισμό εδώ και 45 χρόνια, χαράζοντας τη δική του πορεία στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Με 17 ξενοδοχεία στο δυναμικό του στους ομορφότερους προορισμούς της χώρας, στην Αθήνα, τα Καμένα Βούρλα, την Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο, ο Όμιλος φιλοδοξεί να αποτελεί τον πρώτο ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα στις προτιμήσεις των επισκεπτών του, προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες, μοναδικές τοποθεσίες, άψογες εγκαταστάσεις, εκλεπτυσμένη γαστρονομία, ένα ευρύ φάσμα επιλογών και πλούσιες εμπειρίες στους πελάτες του.

Ανταποκρινόμενος με ευελιξία στις ανάγκες των πελατών και στη νοοτροπία των νέων γενεών, ο Όμιλος αξιοποιεί στο έπακρο την οικογενειακή φροντίδα και την αυθεντική ελληνική του ταυτότητα για να πραγματοποιεί το όραμά του: Να μεταμορφώνει κάθε επισκέπτη σε επίτιμο φιλοξενούμενο.

Η “ταλαιπωρία” μιας μεγάλης επένδυσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2014 και προχώρησε σχετικά με ταχείς ρυθμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανείς αποφάσεις κυρίως του τότε υπουργού Πολιτισμού Μπαλτά.

Ως γνωστόν στις 23 Ιουλίου 2014, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αποσφράγιση των προσφορών για το ακίνητο της περιοχής Αφάντου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, από την εταιρία M.A.Angeliades Inc. ύψους €26.900.000 και την εταιρία Dimand AE ύψους €17.500.000.

Για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου υποβλήθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές, από την εταιρία M.A.Angeliades Inc. ύψους €13.900.000, την εταιρία Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd ύψους €15.023.000 και την εταιρία Ξενοδοχειακές Τουριστικές Γεωργικές Οικοδομικές Επιχειρήσεις Ι.Χατζηλαζάρου ύψους €12.350.000.

Συνολικά, οι υψηλότερες προσφορές για τα ακίνητα της Αφάντου διαμορφώνονται σε σχεδόν 42 εκατ. ευρώ.

Στις 30 Ιουλίου 2014 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για τα ακίνητα στην περιοχή Αφάντου στην Ρόδο, καθώς, το Δ.Σ. έλαβε την τελική απόφαση για τους πλειοδότες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ οι πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα ήταν η εταιρία M.A.Angeliades Inc. με προσφορά ύψους €26.900.000 για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου και η εταιρία T.N. AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς της ύψους €15.200.000 για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου (σύνολο €42.100.000).
Η πρώτη εταιρία ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία από την Αμερική κ. Μερκούριο (Μάικ) Αγγελιάδη και η δεύτερη στην κυπριακή οικογένεια Νίκου Νικολαϊδη, που έχει τα Atlantica Hotels and Resorts στη Ρόδο, με συνέταιρο την TUI.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, “…από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών. Επίσης, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου.

Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τ.μ..
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου €280 ανά τμ δόμησης και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό βάσει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς”.

Και μετά, το 2016, ήρθε η απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Μπαλτά, να  χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη, έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου -και το γκολφ-, η οποία ματαίωνε την -τότε- εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής, αναγκάζοντας τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να δηλώσει: “Η χώρα παραπαίει μεταξύ αυτοκαταστροφής και αυτογελοιοποίησης”.

pnaiΜάλιστα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χατζημάρκος είχε πει: “ Το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, που τόσο έχει ανάγκη. Μια επένδυση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις  όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εμπέδωση ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνει τον δρόμο της φυγής  σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια  που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα. Αν η απόφαση αυτή, που καμία λογική δεν την υπαγορεύει, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, δεν ανακληθεί άμεσα, θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για το νησί της Ρόδου και για την αναπτυξιακή προοπτική του, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”  ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι  “ενώ η χώρα κρέμεται στην άβυσσο από μια κλωστή, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, προσκολλημένοι στο παρελθόν, χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, προτιμούν να επιδίδονται σε ληστρικές φορολογικές επιδρομές, να εξαντλούν την ελληνική κοινωνία με συνεχή μέτρα λιτότητας και να προτάσσουν παρωχημένες και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή αντιλήψεις, αντί να δουν σοβαρά και με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις επενδύσεις, ως την μόνη διέξοδο από την κρίση”.

Στη συνέχεια η ΠΝΑΙ προχώρησε και σε δικαστικές προσφυγές κατά της απόφασης.

Το Reuters

Σε ρεπορτάζ του στις 5 Αυγούστου 2017 το πρακτορείο Reuters έγραφε: “Δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων, όμως η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει μία διαφορετική εικόνα, με τα εμπόδια που συναντούν οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε το Reuters, από την πλευρά τους οι απογοητευμένοι επενδυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει, ωστόσο πολλοί Έλληνες νιώθουν υποχρεωμένοι να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και ορισμένες από τις πιο όμορφες ακτές της Ευρώπης από την υπερβολική ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων, ανεξάρτητα από το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να συγκεντρωθούν χρήματα.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανέφερε τα επενδυτικά σχέδια που έχει ο ομογενής Μάικ Αγγελιάδης και την επένδυση της Lamda στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τελικά αφού ο διαγωνισμός παραλίγο να ακυρωθεί, στις 7 Ιουνίου 2019, υπεγράφη μετά από 5 χρόνια (!!!) η πώληση του Golf – Βόρειο Αφάντου, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και M.A. Angeliades Inc.

Η καθυστέρηση αυτή, πέραν του κόστους της επένδυσης και των απωλειών στην εθνική οικονομία, στοίχισε πολλά εκατομμύρια και σε διαδικασίες, τομές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κ.λπ., κ.λπ

 

 Πηγή      money-toyrism.gr