Τέσσερις σημαντικές γυναίκες αναλαμβάνουν δράση στο Νότιο Αιγαίο με την “ΑΜΚΕ Κίνημα”
Περιφέρεια

Τέσσερις σημαντικές γυναίκες αναλαμβάνουν δράση στο Νότιο Αιγαίο με την “ΑΜΚΕ Κίνημα”

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ιστορικό  αμφιθέατρο της Παλιάς Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος δράσης της  «ΑΜΚΕ Κίνημα» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Περιφερειακό Φυτώριο νήσων Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ Κίνημα. Τέσσερις σημαντικές γυναίκες με σπουδαία κοινωνική δράση και προσφορά ανακηρύχθηκαν «Πρέσβειρες Προστασίας Νήσων Νοτίου Αιγαίου».

 

 

Το όραμά τους είναι ένα καλύτερο μέλλον για τα νησιά μας, η διάθεσή τους να προσφέρουν, χρόνο, εμπειρία, ιδέες αλλά και να επικοινωνήσουν την προσπάθειά της ΑΜΚΕ Κίνημα στους διεθνείς κύκλους. Πρόκειται για την Χρυσάνθη Λαιμού, η οποία διακρίθηκε για την πλούσια κοινωνική της δράση, μεγάλη εμπειρία προσφοράς και εθελοντισμού σε θέματα πολιτισμού  και φιλανθρωπίας. Η δεύτερη πρέσβειρα είναι η κυρία Φαίη Ξενοκώστα η οποία έχει ασχοληθεί συστηματικά με θέματα τέχνης και πολιτισμού και έχει διδάξει δράμα και πολιτισμό και καλλιτεχνική παιδεία  σε παιδιά του απόδημου Ελληνισμού. Η Βάσω Πετρίδου, μητέρα πέντε παιδιών  χαρακτηρίζεται  με την πλούσια δράση στον εθελοντισμό , είτε έχει να κάνει με την φύση είτε έχει να κάνει φιλοζωία είτε με την θάλασσα. Αγαπάει την Ίο, την οποία θεωρεί έκτο της παιδί και όπου κληθεί είναι εκεί. Η Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα  από το 2004 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών με τιμητικό έπαινο για την μακρά και σημαντική της προσφορά σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης και έχει επιλεγεί από την UNESCO ως μια από τις εξήντα σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλαν καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης.

 

Η ανακήρυξη τους έγινε από την πρόεδρο της «ΑΜΚΕ Κίνημα» και εκδότρια της καθημερινής εφημερίδας “Κυκλαδική” Κατερίνα Ανδρούτσου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, όπου παρέδωσαν συμβολικά πάπυρο και δαχτυλίδι αντίστοιχα στις Πρέσβειρες για την προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

 

 

Η πρόεδρος της ΑΜΚΕ Κίνημα Κατερίνα Ανδρούτσου  κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε πως σε αυτό το εγχείρημα θέλουμε όλους συνοδοιπόρους. «Το  δικό μου όνειρο ήρθε σε μια δύσκολη προσωπική στιγμή για μένα. Ήρθε για να χωρίσει την ζωή μου πριν και μετά τον καρκίνο. Δεν ήταν η ευγνωμοσύνη για την μέχρι τώρα σωτηρία μου, αλλά μια μεγάλη επιθυμία να ονομαδοτηθεί το μέλλον διαφορετικά, να συμπεριληφθεί η παρουσία μου σε κάτι ευρύτερο, να αγκαλιάσει την καθημερινή ζωή, ό,τι αγάπησα, ό,τι μπορώ να φροντίσω και να ακουμπήσω με φροντίδα».

 

 

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος  αφού τόνισε πως η ΑΜΚΕ Κίνημα έχει την πλήρη υποστήριξή του στο έργο της ανέφερε πως «η εποχή, μας κάνει να αναδείξουμε πρακτικές για το περιβάλλον. Τώρα περισσότερο από ποτέ  χρειαζόμαστε τα παραδείγματα. Το Νότιο Αιγαίο έχει την εξωστρέφεια στο  DNA. Προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα άρνησης της μιζέριας και να πούμε ότι προχωράμε με σχέδιο και αφοσίωση να βγούμε μπροστά. Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλη».

 

 

Στο πλευρό αυτής  της νέας αυτής προσπάθειας στάθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt,  ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα  συνεχάρη τις τέσσερις πρέσβειρες  για την δράσης τους να αναλάβουν δράση για την προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου εκφράζοντας την υποστήριξή του στην ΑΜΚΕ Κίνημα. Τόνισε την σημαντικότητα της περιοχής ως  τουριστικού προορισμού, ενώ υπογράμμισε την οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει στο νησί της Σύρου με την παρουσία των ναυπηγείων και της  ONEX. Παράλληλα ανέφερε τη σταδιακή προσπάθεια της χώρας μας για το περιβάλλον, στεκόμενος στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γκλασκώβη και την δέσμευση για απολιγνιτοποίηση ως το 2025.

 

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος Β‘ τόνισε την αξιέπαινη προσπάθεια της Κατερίνας Ανδρούτσου, ενώ σημείωσε πως η τοπική  Εκκλησία θα είναι στο πλευρό της ώστε να πετύχει τον στόχο της.

 

Στον χαιρετισμό του ο Δρ Γιάννης Μανώλης Επικεφαλής στον τομέα περιβάλλοντος και ανάπτυξης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ανέφερε «πως τις επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής της βιώνουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις καταστροφές, τη λειψυδρία, δοκιμάζοντας τα συστήματα και απειλώντας την ζωή μας.  Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση».

Για τον σκοπό και τις δράσεις της ΑΜΚΕ Κίνημα αναφέρθηκε σε εκτενή παρουσίαση ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Χρήστος Λαμπρίδης. Όπως ανέφερε κατευθυντήριες γραμμές της ΑΜΚΕ Κίνημα είναι το όραμα και οι στόχοι, η ευημερία των μελλοντικών γενεών, η κοινή προσπάθεια η οποία απαιτεί τη συμμετοχή όλων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της κυκλικής οικονομίας και επαναφοράς της βιοποικιλότητας.

 

Στόχοι της ΑΜΚΕ Κίνημα

Οι στόχοι που έχει θέσει η ΑΜΚΕ Κίνημα για το 2022 είναι η δημιουργία δεξαμενής εθελοντών, οι οργανωμένες δενδροφυτεύσεις σε τρία νησιά, και η ενεργοποίηση συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα περιβάλλοντος.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, ο Πανοσιολογιότατος  Θεολόγος Αλεξανδράκης, εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρου Β, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Σύρου Δωρόθεος, ενώ ο  Παροναξίας κ.κ Καλλίνικος εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Δωρόθεο Βενετσανόπουλο, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ Αμφιλόχιος.

 

Το παρών έδωσαν επίσης  ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας, ο πρόεδρος της ΟΝΕΞ Πάνος Ξενοκώστας, ο Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την κλιματική Αλλαγή Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Αιμίλιος Περδικάρης, και η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουτσίδου. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

kykladiki.gr    Του Λάμπρου Δεμερτζή