Κορονοϊός - Αφρικανική μετάλλαξη: Τι συζητάει η Επιτροπή Στο τραπέζι αυξημένοι έλεγχοι σε αεροδρόμια και 10ημερη καραντίνα
Ελλάδα

Κορονοϊός – Αφρικανική μετάλλαξη: Τι συζητάει η Επιτροπή Στο τραπέζι αυξημένοι έλεγχοι σε αεροδρόμια και 10ημερη καραντίνα

Σε συναγερμό είναι και οι αρχές στην χώρα μας για τη μετάλλαξη κορονοϊού που εντοπίστηκε σε χώρες της νότιας Αφρικής που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας είναι επί ποδός από νωρίς το πρωί οπότε και η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη, θέτοντας νέους περιορισμούς στα ταξίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητείται να υπάρξει εισήγηση για αυξημένο έλεγχοι στις πύλες εισόδου, ιδίως στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες από χώρες του νότιου κομματιού της Αφρικής. Επιπρόσθετα, υπάρχει συζήτηση να υποβάλλονται σε test pcr οι ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις χώρες αλλά και σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους, μπαίνοντας παράλληλα σε καραντίνα 10 ημερών. Τέλος, οι επιστήμονες συζητούν να εισηγηθούν ώστε να γίνει σύσταση για μόνο αναγκαία ταξίδια από και προς τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

 

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ήδη στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός, ενώ η Κομισιόν εισηγείται να μπει «μπλόκο» στις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

Στην χώρα μας ήδη είχαν μελετηθεί αυστηρότερα μέτρα προστασίας αλλά όχι σε σχέση με την νέα μετάλλαξη αλλά προκειμένου να συγκρατηθεί το υπάρχον κύμα της πανδημίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να επανέλθουν κάποια μέτρα προστασίας όπως επαναφορά μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους κ.λ.π., ενώ θα ζητήσει τη γνώμη των ειδικών για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα συνεδριάσουν και πάλι οι ειδικοί.

 

Και μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει ένα νέο lockdown , δεν αποκλείονται όμως μέτρα και για τους εμβολιασμένους, λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει και οι εμβολιασμένοι να κάνουν υποχρεωτικά rapid test για συγκεκριμένες δραστηριότητες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και μπορούν αντίστοιχα να μολυνθούν.

 

Μπλόκο σε αφίξεις στην ΕΕ από Νότια Αφρική

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Γράφημα δείχνει την ταχύτητα διασποράς σε σχέση με τα στελέχη Δέλτα και Βήτα

 

Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα.