Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των επαγγελματιών της εστίασης
Ρόδος

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των επαγγελματιών της εστίασης

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής :

Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι για τους μικρούς επαγγελματίες σε εμπόριο και εστίαση τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, με τα οποία, εκτός όλων των άλλων, τους μετατρέπει σε «χωροφύλακες» μέσα στα καταστήματά τους.

 

Οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι της εστίασης δεν πρέπει να ανεχτούν άλλο την κοροϊδία.

 

Υπό τον φόβο τσουχτερών προστίμων, ποινών με κλεισίματα καταστημάτων κ.λ.π., φορτώνονται και τις ευθύνες για τη μετάδοση του ιού, που η ίδια η κυβέρνηση πασχίζει να ξεφορτωθεί. Δηλαδή, ό,τι δεν κατάφερε να κάνει το κράτος, για να προστατεύσει το λαό από την πανδημία, τώρα το παραπέμπει, από τη μία, στους εργαζόμενους, μέσω της «ατομικής ευθύνης» και, από την άλλη, στους μικρούς καταστηματάρχες, καλώντας τους «να μη συμβάλλουν στη διάδοση του κορονοϊού…».

Αλήθεια, φταίει ο ιδιοκτήτης του μικρομάγαζου ή του καφέ της γειτονιάς για τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά; Φταίει που στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κόσμος είναι σαν τις σαρδέλες, ή φταίει που στα σχολεία τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε 27άρια και 30άρια τμήματα;

 

Φταίνε μήπως οι μικροί καταστηματάρχες που από τα νοσοκομεία λείπουν χιλιάδες υγειονομικοί, που οι ΜΕΘ δεν φτάνουν για την ουσιαστική περίθαλψη ασθενών. Είναι κοροϊδία ειδικά για το νησί μας που το νοσοκομείο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με εκατοντάδες κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Μπορεί σήμερα κάποιοι στη Ρόδο να πανηγυρίζουν πως ο τουρισμός πήγε καλά , αλλά αυτό αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών της εστίασης και των άλλων κλάδων στην Ρόδο, βιώνουν σήμερα τις ίδιες αγωνίες με τους μισθωτούς εργαζόμενους, δηλαδή πως θα βγάλουν τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μοιράζει 32 δισ. στους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Οι εστιάτορες πρέπει να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, για να μπορούν να παραμείνουν στο επάγγελμα τους και να ζήσουν τις οικογένειες τους με αξιοπρεπές εισόδημα.

 

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ παρευρέθηκε στην συγκέντρωση των επαγγελματιών εστίασης στη Ρόδο, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων για την εστίαση:

 

Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων, κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά. Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.