Περιφέρεια Ν. Αιγαίου : Τετραπλάσιο το κονδύλι στήριξης των νέων αγροτών
Περιφέρεια

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου : Τετραπλάσιο το κονδύλι στήριξης των νέων αγροτών

Οι προσπάθειες της Περιφέρειας καρποφόρησαν και το ενδιαφέρον, όπως και το ποσόν, είναι αυξημένο

Τετραπλάσιο  είναι το κονδύλι που έχει εκχωρηθεί στην  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για επιδότηση των νέων αγροτών.

Οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας 18-41 που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό κλάδο καλούνται να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης στο Νέο Πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει προνομιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, με ποσό από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Συγκεκριμένα νέοι αγρότες σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων, που θα ασχοληθούν με πτηνοκτηνοτροφία θα επιδοτηθούν με 40.000 ευρώ. Από 12 Νοεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα κι έως τις 14 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ένταξης για το Μέτρο 6.1 «Νέοι Αγρότες» σύμφωνα με την 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Οι αιτήσεις θα γίνονται ψηφιακά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα 12.000.000 ευρώ.
Η κατανομή των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για το πρόγραμμα του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», έχει εγκριθεί.
Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, φέρνει για πρώτη φορά αποκλειστικά ψηφιακές αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα, κάτι που, όπως εκτιμάται θα επιταχύνει τις εγκρίσεις των αιτούντων κατά τουλάχιστον τρεις μήνες, δηλαδή, από εννέα έως δέκα μήνες σε έξι έως επτά μήνες.
Για το πρόγραμμα αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες σχεδόν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Στη Ρόδο ανασταλτικός παράγων αποτελεί η παρουσία των ελαφιών, τα οποία κάνουν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, ένα θέμα το οποίο απασχολεί και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδιο.
Όπως γίνεται αντιληπτό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και στον αγροτικό τομέα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, με τους οποίους συνεργάζεται για να εξυπηρετήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
Ειδικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης δίνει αγώνα για να αναγνωρισθεί η διαφορετικότητα των νησιών σε σύγκριση με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.