ΝΑΥΣ e-marketplace: Τα τοπικά προϊόντα μπαίνουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των κρουαζιεροπλοίων
Περιφέρεια

ΝΑΥΣ e-marketplace: Τα τοπικά προϊόντα μπαίνουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των κρουαζιεροπλοίων (Φωτο)

 

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΝΑΥΣ» – Βιωσιμότητα και Εμπορική Εκμετάλλευση της Πλατφόρμας – Μυτιλήνη, 21 Οκτωβρίου 2021

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση της Πράξης ΝΑΥΣ στη Μυτιλήνη, στο Ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», με τίτλο «ΝΑΥΣ e-marketplace: Βιωσιμότητα και Εμπορική Εκμετάλλευση της Πλατφόρμας», σε διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Τελική Εκδήλωση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πράξης ΝΑΥΣ και η δομή της επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες:

· Την εις βάθος κατανόηση των στόχων της πράξης ΝΑΥΣ και της λειτουργίας της πλατφόρμας «ΝΑΥΣ e-marketplace» από τους εμπλεκόμενους φορείς.

· Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που αφορούν στη βιωσιμότητα και στο σχέδιο εμπορικής εκμετάλλευσης της πλατφόρμας.

· Τον περαιτέρω εμπλουτισμό των ανωτέρω αποτελεσμάτων με συμπεράσματα σχετικά με την μελλοντική αξιοποίηση της πλατφόρμας, που προέκυψαν από δύο Στρογγυλές Τράπεζες με στοχευμένη θεματολογία: η πρώτη τράπεζα σε Τοπικούς Παραγωγούς Ελλάδας και Κύπρου και η δεύτερη σε φορείς τουρισμού και κρουαζιέρας, σε επιμελητήρια και σε φορείς λιμένων Ελλάδας και Κύπρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο κ. Χρήστος Μπάρδος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, η κα Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και υπεύθυνη του προγράμματος Aegean Cuisine, η κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και Πρόεδρος των Οινοποιών Αιγαίου, ιδιοκτήτρια του Οινοποιείου KTIMA AKRANI στην Κω και ο κ. Κώστας Πρέκας, ιδιοκτήτης καταστήματος Παραδοσιακών Προϊόντων στη Σύρο.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό οι επίσημοι εκπρόσωποι των δικαιούχων του έργου ΝΑΥΣ, μεταξύ των οποίων ο κ. Χρήστος Μπάρδος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκης και ο κ. Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Το εισαγωγικό κομμάτι των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε με μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της πράξης ΝΑΥΣ, από το στάδιο της υποβολής της ως πρόταση έως και την υλοποίησή της, από την Περιφέρεια Κρήτης, κύριο δικαιούχο της πράξης ΝΑΥΣ.

Η μετάβαση στην κυρίως θεματολογία της εκδήλωσης έγινε με την παρουσίαση του βίντεο της πράξης ΝΑΥΣ, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε μια εικονική εμπορική συναλλαγή με τη χρήση της πλατφόρμας για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους παρευρισκόμενους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με συντονίστρια την κα. Κατερίνα Βόλτσιου συνεργάτη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συμμετέχοντες παραγωγούς τοπικών προϊόντων και συγκεκριμένα τον κ. Γιώργο Γαβριήλ από την Κύπρο, την κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου από την Κω, τον κ. Κώστα Πρέκα από τη Σύρο, τον κ. Ιωάννη Πρωτούλη και τις κυρίες Ελένη Σιβρή και Δήμητρα Σουσαμλή από τη Λέσβο. Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί τόνισαν τη δυσανάλογα μικρή δική τους «προσφορά» σε σχέση με τη «ζήτηση» της εφοδιαστικής αλυσίδας των κρουαζιερόπλοιων και αναφέρθηκαν σε πρακτικές σταδιακής διαμόρφωσης «γαστρονομικής εμπειρίας» στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων και επισκέπτες των λιμανιών.

Τη δεύτερη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης συντόνισε η Δρ. Άντρη Θεοδώρου από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και συμμετέχοντες ήταν ο κ. Ανδρέας Παπαχριστοφόρου, της Celestyal Cruises από την Κύπρο, η κα. Μαριτάνα Αλακιώτου από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο κ. Ηλίας Πίκουλος ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Μυτιλήνη, η κα. Στυλιανή Μανιουδάκη από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ο κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς από το Επιμελητήριο Λέσβου και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Με γνώμονα την εμπειρία τους και προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη χρήση της πλατφόρμας ΝΑΥΣ, τόνισαν ότι ο διαχειριστής της πλατφόρμας θα πρέπει να είναι επίσημος αναπτυξιακός φορέας. Επιπρόσθετα δήλωσαν την διαθεσιμότητά τους για τη στήριξη της μελλοντικής αξιοποίησης της πλατφόρμας τόσο με προωθητικές ενέργειες όσο και με επί της ουσίας συμμετοχή τους.

Εν κατακλείδι, η Τελική Εκδήλωση αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από την πολιτική ηγεσία, τους δικαιούχους της πράξης ΝΑΥΣ και τους προσκεκλημένους τους. Όλοι μαζί διαμόρφωσαν τον επίλογο της πρώτου μέρους της πράξης ΝΑΥΣ, τονίζοντας την πρωτοπορία του εγχειρήματος και την αναγκαιότητα συνέχισής του. Όπως δήλωσε

και ο κ. Μπάρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό κανάλι «Η πλατφόρμα ΝΑΥΣ e-marketplace είναι απόλυτα σημαντική γιατί συνδέει την οικονομία των παραγωγών με τις κρουαζιέρες. Τα τοπικά προϊόντα πλέον θα έχουν προβολή μέσα στα κρουαζιερόπλοια και όσον αφορά στους επιβάτες αλλά και όσον αφορά στις εταιρείες κρουαζιέρας. (…) Ελπίζω να αγκαλιαστεί από τους τοπικούς παραγωγούς γιατί είναι ένας επιπλέον τρόπος προώθησης των προϊόντων τους.»

*Η Πράξη ΝΑΥΣ συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.