Στην Χάλκη στις 27 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ.Χατζημάρκο
Περιφέρεια

Στην Χάλκη στις 27 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ.Χατζημάρκο

Τι είναι το Progect GR-eco island και ποιοι συμμετέχουν

Στην Χάλκη για την εκκίνηση του Progect GR-eco island θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 27 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργο Χατζημάρκο  και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , όπου θα παραβρεθούν επίσης εκπρόσωποι των γαλλικών εταιριών, Citroen, ΑKUO Energy και Vinci Energies καθώς και της Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive, όπως και της ΔΕΗ που συνυπέγραψαν τον Ιούλιο το μνημόνιο συνεργασίας για την μετατροπή του νησιού σε πρότυπο”πράσινης” οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών, όπως έκανε γνωστό σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργος Χατζημάρκος

Τι είναι το Progect GR-eco island και ποιοι συμμετέχουν

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος “Πρόκειται για το πρώτο GR-eco island , πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ”

Το πρόγραμμα στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού. Το έργο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η ΔΕΗ έχει αναλάβει να προβεί στην αγορά των των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου μέγιστης ισχύος ενός (1) MW τα οποία θα μεταφέρει στο νησί και θα τα παραδώσει στους εργολάβους καθώς και πέντε συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δημόσιας χρήσης.

Oι παροχές των εταίρων του εγχειρήματος

Ο Όμιλος Συγγελίδη/Citroen θα παράσχει ένα ηλεκτρικό όχημα CITROEN e-Spacetourer εννέα θέσεων. Δύο διθέσια ηλεκτρικά οχήματα, ένα στο Αστυνομικό και ένα στο Λιμενικό Σώμα αντίστοιχα. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Citroen e-C4 C-Cross πέντε θέσεων. Παράλληλα, θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της Χάλκης να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σε τιμή κόστους, σύμφωνα με τις ειδικές εκπτώσεις του προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι OMEXOM/VINCI ENERGIES και AKUO ENERGY αναλαμβάνουν τον πλήρη συντονισμό και διαχείριση του έργου, καθώς και την πλήρη μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και επίβλεψη του Φ/Β συστήματος 1MW για λογαριασμό του δήμου της Χάλκης.

Vodafone θα αναλάβει, και μέσω συνδεδεμένων εταιρειών, την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, την ανάπτυξη δικτύου 5ης γενιάς (5G). Επίσης την διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης και συντήρησης εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi (Access-Points), o οποίος θα παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του οικισμού της Χάλκης καθώς και τη διάθεση ενός ηλιακού Vodafone Smart Bench (έξυπνο παγκάκι), το οποίο με παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αποθήκευσή της σε μπαταρίες,εξασφαλίζει στους περαστικούς δωρεάν παροχή Internet, φόρτιση του κινητού τους,καθώς επίσης προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων για ΑΜΕΑ.

Με πληροφορίες  από  worldenergynews.gr