Εφτασαν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις αλλά κι επιδοτήσεις
Οικονομία

Εφτασαν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις αλλά κι επιδοτήσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λαμβάνουν αυτές τις μέρες την πρώτη λυπητερή… της ενεργειακής κρίσης που έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας.

Πρόκειται για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν στην εκκαθάριση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης Ιουνίου – Οκτωβρίου. Οι προμηθευτές έχουν ενεργοποιήσει τις ρήτρες αναπροσαρμογής εξαιτίας της ανόδου των τιμών χονδρεμπορικής με αποτέλεσμα να περνούν αυξήσεις προς τους οικιακούς καταναλωτές. Ταυτόχρονα, όμως έχει χορηγηθεί και η επιδότηση για τον μήνα Σεπτέμβριο που είναι στα 9 ευρώ.

Σύμφωνα με λογαριασμούς οικιακών καταναλωτών που διαθέτει ο Ο.Τ. οι αυξήσεις που φτάνουν είναι της τάξης του 13%. Και είναι «ψαλιδισμένες» εξαιτίας της επιδότησης της πολιτείας αλλά και των έξτρα εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές. Χωρίς την ενίσχυση και τις εκπτώσεις οι αυξήσεις κυμαίνονται ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος από 26% έως 32%.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Ειδικότερα και σύμφωνα με λογαριασμό της ΔΕΗ που έχει επεξεργαστεί ο Ο.Τ. ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.676 kWh πρόκειται να πληρώσει τώρα 285 ευρώ, όταν πριν πλήρωνε 252,12 ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξης του 13% ή 32,88 ευρώ στο τετράμηνο (8,22 ευρώ το μήνα). Στο ποσό του τρέχοντος λογαριασμού συμπεριλαμβάνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής ύψους 81,51 ευρώ αλλά και η επιδότηση και οι εκπτώσεις της πολιτείας συνολικού ύψους 30,98 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ψαλιδίζεται η επίπτωση της ρήτρας, δηλαδή της αύξησης του λογαριασμού ρεύματος.

Για να γίνει πιο αντιληπτό το παράδειγμα το προαναφερόμενο νοικοκυριό αν είχε μόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής και χωρίς τις εκπτώσεις και την επιδότηση της πολιτείας θα πλήρωνε συνολικό ποσό 333,63 ευρώ. Η δαπάνη αυτή σε σχέση με το ποσό που πλήρωνε πριν την επιβολή της ρήτρας (και χωρίς τις εκπτώσεις και επιδοτήσεις) είναι υψηλότερη κατά 32% ή 81,51 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 20,37 ευρώ τον μήνα).

Χαμηλότερες καταναλώσεις

Σε χαμηλότερες καταναλώσεις κάτω των 1.200 ευρώ τον μήνα η αύξηση είναι μέχρι και 13% χάρη στην επιδότηση της πολιτείας και τις εκπτώσεις της ΔΕΗ, ενώ χωρίς αυτές και μόνο με την επιβολή της ρήτρας μπορεί να ανέλθουν και στο 26%.

Πάντως, οι εκτιμήσεις θέλουν οι αυξήσεις που θα καταγραφούν για την εκκαθάριση του τετραμήνου Οκτωβρίου – Ιανουαρίου ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερες. Κι αυτό επειδή οι διεθνείς τιμές ενέργειας τρέχουν με απίστευτη ανοδική ταχύτητα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της επιδότησης στα 18 ευρώ αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου.

 

Πηγή ot.gr