Μειωμένος ΦΠΑ Πώς θα εφαρμοστεί για τα 5 νησιά του Αιγαίου
Οικονομία

Μειωμένος ΦΠΑ: Πώς θα εφαρμοστεί για τα 5 νησιά του Αιγαίου

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με τη νέα συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα δίνεται ανά εξάμηνο όπως μέχρι σήμερα

Και με τη «βούλα» του κράτους μονιμοποιείται ο χαμηλός ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

Τα νησιά στο οποία μονιμοποιείται ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ είναι η Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος

«Η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο την χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος μετά από διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και την τελική απόφαση που υπήρξε και την προηγούμενη Πέμπτη στο Eurogroup», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με τη νέα συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας, η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα δίνεται ανά εξάμηνο όπως μέχρι σήμερα, κυρίως όμως, αποσυνδέεται από το μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων αλλοδαπών από τρίτες χώρες που βρίσκονται στα νησιά αυτά.

Ο  Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε ότι από 1/7/2021 στα πέντε αυτά νησιά θα υπάρχει μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον σε αυτά λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους, δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς τη εξαμηνιαία αξιολόγηση και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Σε περίπτωση που σε ένα νησί από τα πέντε οι δομές αυτές κλείσουν, η διάταξη και η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει ότι η μείωση ανακαλείται αυτοδίκαια εντός τριών μηνών από την παύση λειτουργίας των δομών τους.

Τα προϊόντα

Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι εξής:

α) Ο κανονικός συντελεστής ο οποίος ορίζεται σε 24% (17% για τα 5 νησιά) επί της φορολογητέας αξίας.

Σε αυτόν το συντελεστή εντάσσονται τα παρασκευάσματα με βάση το βούτυρο ή άλλα λίπη ή έλαια που προέρχονται από το γάλα και χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα προϊόντα αρτοποιίας.

Επίσης, οι πολτοί με βάση τη ζάχαρη, που περιέχουν πρόσθετες λιπαρές ουσίες σε σχετικά μεγάλη αναλογία και, μερικές φορές, γάλα ή φουντούκια που δεν είναι κατάλληλοι να μεταποιηθούν απευθείας σε ζαχαρώδη προϊόντα αλλά χρησιμοποιούνται για το γέμισμα ή τη διακόσμηση π.χ. σοκολάτας, πτιφούρ, τούρτας, κέικ, κ.λπ.

Το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό ή με άλλες ουσίες όπως π.χ. κανέλα, ξηρούς καρπούς, κλπ.

β) Ο μειωμένος συντελεστής που είναι 13% (9% για τα 5 νησιά) επί της φορολογητέας αξίας.

Στο μεσαίο συντελεστή περιλαμβάνονται  βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως  ψωμί, γάλα, κρέας, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά,  καφές, τσάι, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, αγροτικά εφόδια, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, πάνες για βρέφη, κράνη δικυκλιστών κ.λπ., αλλά    υπηρεσίες όπως διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, παροχή υπηρεσιών  κατ’ οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών κ.λπ., την εκμετάλλευση εστιατορίων, καφενείων, ζαχαροπλαστείων και συναφών επιχειρήσεων κ.λπ..

γ) Ο υπερμειωμένος συντελεστής που ορίζεται σε 6% (4% για τα 5 νησιά) επί της φορολογητέας αξίας.

Σε αυτόν εμπεριέχονται  φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο κ.λπ.

 

 

Πηγή    ot.gr