Στην Αστυπάλαια ο Περιφερειάρχης για την εξέλιξη του πρότυπου project “e-astypalea”
Περιφέρεια

Στην Αστυπάλαια ο Περιφερειάρχης για την εξέλιξη του πρότυπου project “e-astypalea”

Γιώργος Χατζημάρκος: “Το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει”
“Το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει”. Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια χθες, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας και ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Volkswagen, Mike Stephan.
Στην ολιγόλεπτη τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως το πρόγραμμα αποτελεί περίτρανη απόδειξη πως τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν τις δυνατότητες να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και στις προκλήσεις του μέλλοντος και να πρωταγωνιστήσουν στους τομείς της καινοτομίας, των τεχνολογιών αιχμής και της βιώσιμης ανάπτυξης.
“Για εμάς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι τόπος μειονεκτημάτων αλλά πλεονεκτημάτων, είναι νησιά πρωταγωνιστές με μοναδικά χαρακτηριστικά. Την στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά πρωταθλητές στην οικονομία. Στην ιστορικά δύσκολη τελευταία διετία τα νησιά μας έχουν να παρουσιάσουν τα καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς της ζωής που αποτελούσαν πάντα την αγωνία των κατοίκων τους, την υγεία, την παιδεία, την ακτοπλοΐα, την οικονομία. Στις πιο δύσκολες εποχές, οι αγώνες που δίνονται συντεταγμένα φέρνουν αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό είμαι βέβαιος πως το εν λόγω πρόγραμμα θα πετύχει. Το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας αποδεικνύει πως σε μια εποχή, όπου η βιωσιμότητα των πόρων και του περιβάλλοντος βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εργάζεται στο πλευρό των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών να θέσει τις βάσεις μια πιο βιώσιμης, ανθεκτικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης πορείας”.
Το πρόγραμμα «Astypalea – smart and sustainable island” υλοποιείται από την Ελληνική Δημοκρατία, με την συνεργασία του Ομίλου Volkswagen. Έχει ήδη προσελκύσει πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και έχει στόχο να μετατρέψει την Αστυπάλαια στο πρώτο Έξυπνο και Αειφόρο Νησί – με ενεργειακή αυτονομία στη Μεσόγειο, με τον μετασχηματισμό της σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τις «έξυπνες» μορφές συγκοινωνίας.
Με τον τρόπο αυτό, η Αστυπάλαια μετατρέπεται σε ενεργειακά καθαρό και αυτόνομο νησί, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, μία μοναδική περίπτωση οικοσυστήματος, ένα πρότυπο για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα με αυτό το έργο δείχνει την ετοιμότητά της να γίνει διεθνής πόλος έλξης επενδύσεων που αφορούν την έξυπνη βιωσιμότητα και τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την δωρεάν χρήση ηλεκτρικών αυτοκίνητων από όλους τους δημόσιους φορείς και τις συγκοινωνίες του νησιού. Παράλληλα, θα δοθούν πολύ υψηλά κίνητρα για να αποκτήσουν οι κάτοικοι του νησιού ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας θα αντικατασταθούν οι πετρελαιογεννήτριες και το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται από ανεμογεννήτριες.
Το Γραφείο Τύπου