Σε πλαίσιο εντατικής  συνεργασίας βρίσκεται ο Δήμος Ρόδου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Δήμος

Σε πλαίσιο εντατικής  συνεργασίας βρίσκεται ο Δήμος Ρόδου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σε πλαίσιο εντατικής και ουσιαστικής συνεργασίας βρίσκονται τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Ρόδου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, προετοιμάζοντας το πεδίο για ουσιαστικές παρεμβάσεις ψηλής εμβέλειας και σημαντικού κοινωνικού οφελους για τη Ροδιακή κοινωνία.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν και δρομολογούνται:
Α. Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΥ.
Θα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Ρόδο δημόσιο έργο βάσει Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Ο Διαγωνισμός προκηρύχτηκε το καλοκαίρι του 2016 από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Το αντικείμενο αφορούσε την ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου στη Ρόδο. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η δημιουργία μιας πλήρους πρότασης για τη νέα διαμόρφωση της πλατείας. H πρόταση όφειλε να συνάδει με τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού, περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάπλαση της πλατείας, που με τον ιδιαίτερο μνημειακό χαρακτήρα και τις χαρακτηριστικές χουρμαδιές της, θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος ιστορικής μνήμης και σύνδεσης παλαιών και νέων μορφών και κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη γειτνίαση με το «Νεστορίδειο Μέλαθρον», ξενοδοχεία, ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, Casino, αλλά και με το κτίριο του ενυδρείου στο βορά του νησιού.
Η πλατεία ως χώρος πράσινου περιπάτου, αναψυχής και υποδοχής πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων, σε σύνδεση με το «Νεστορίδειο Μέλαθρον», θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το 2021 αποτελεί σταθμό, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με πρωτοβουλίες Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών στο Νότιο Αιγαίο. Ο Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, καθίσταται ο πρώτος φορέας που θα εκτελέσει δημόσιο έργο, ως αποτέλεσμα Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να υλοποιήσει το 2ο βραβείο του Διαγωνισμού, των κκ Βασίλειου Βασιλόπουλου και Χαρίλαου Παπαευστρατίου.
Ένας από τους κύριους άξονες της κατεύθυνσης του διαγωνισμού ήταν η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου να αποκτήσει τον χαρακτήρα μίας «πλατείας πολιτισμού», η οποία θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις Δωδεκανήσιων -και μη- καλλιτεχνών. Η ευρύτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική, και περιβαλλοντική σημασία της πλατείας όπως και η θέση και η λειτουργία της έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και στην ευρύτερη εικόνα και λειτουργία του δημόσιου χώρου της πόλης της Ρόδου. Πρόκειται για τη διαμόρφωση – ανάπλαση ιστορικά φορτισμένου κοινόχρηστου χώρου παραλιακής περιοχής υπερτοπικής σημασίας.
Β. Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ.
Σε εντατική και καθημερινή βάση βρίσκονται οι επαφές μεταξύ του Δήμου Ρόδου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Η συνεργασία μεταξύ του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ Τηλέμαχου Καμπούρη και του Προέδρου ΣΑΔ κ Γιώργου Σκιαδόπουλου είναι καθημερινή. Η αποτύπωση της έκτασης βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ η αρμόδια επιστημονική επιτροπή σύνταξης του φακέλου του διαγωνισμού απότελείται από τους κκ Μίκα Μιχαλάκη (υπεύθυνη συντονισμού), Μάνο Γερακιό, Γιώργο Περνάρη και Ευαγγελία Μανωλά, εκλεκτά και δραστήρια μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Κοινή επιθυμία του Δήμου και του Συλλόγου είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Μέγκαβλης, μία περιοχή με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, δημιουργώντας χώρους περιπάτου, πρασίνου, στάσης και πορείας για όλες τις ηλικίες, τις οικογένειες, τους νέους. Η διενέργεια του Διαγωνισμού βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την υλημμένη απόφαση για τη μεταφορά υπηρεσιών και δομών υγείας σε πλησίον χώρο από αυτόν της περιοχής μελέτης του Διαγωνισμού.
Γ. Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.
Όπως τόνισε ο κ Καμπουράκης, ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο ΥΔΟΜ κ Στέφανο Δράκο θα ανταποκριθεί άμεσα στην ουσιαστική ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης με περισσότερο προσωπικό.
Δ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.
Η φετινή διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου αποτελεί οδηγό ότι ήρθε η ώρα να εξελιχθεί και να αλλάξει κεφάλαιο η διοργάνωση. Αφενός, η ιδιαίτερα μεγάλη θεσμική υπερτοπική και τοπική στήριξη, αφετέρου η εξαιρετικά σημαντική ανταπόκριση της αρχιτεκτονικής επιστημονικής κοινότητας από όλη τη χώρα με τις αυξημένες συμμετοχές στο συνέδριο, αξιολογούν δόκιμη τη μεταφορά των συνεδρίων σε μία νέα διάσταση.
Η ιδιαίτερη απήχηση που έλαβε φέτος το συνέδριο (1000 άτομα το παρακολούθησαν πανελλαδικά), αυξάνει τις κοινές ευθύνες των συνδιοργανωτών για την περαιτέρω αναβάθμισή του.