Αύξηση 51% στις τουριστικές αφίξεις το 7μηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι
Τουρισμός

ΤτΕ: Αύξηση 51,4% στην τουριστική κίνηση το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου -Αναλυτικά τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Ιούλιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξαιτίας της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου αγαθών.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε αύξηση, η οποία οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και σε μικρότερο βαθμό, στην καταγραφή πλεονάσματος έναντι ελλείμματος στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών. Αντίθετα, το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (κατά 240,2% και 235,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% εκείνων του Ιουλίου του 2019. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε κατά 31,2%, αν και το ισοζύγιο θαλάσσιων μεταφορών κατέγραψε βελτίωση.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 889 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 7 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 51,4%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 139,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 37,1% των εισπράξεων του 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν μείωση κατά 23,4%.

 

traveldailynews.gr