Συνάντηση του δημάρχου Χάλκης με τον ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη
Ρόδος

Συνάντηση του δημάρχου Χάλκης με τον ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη

Την Παρασκευή 17/09/2021 ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα κοινά στοιχεία και τα ιδιαίτερα φυσικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου. Τα μικρά νησιά τόσο σε έκταση, όσο και σε πληθυσμό συνήθως χαρακτηρίζονται από περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και επιπλέον η ίδια η περιφερειακότητα και η απομόνωση των κατοίκων συνεπάγεται υψηλότερο κόστος διαβίωσης μεγαλύτερο κόστος ενέργειας και υποδομών άρα αυτομάτως τίθεται το θέμα της ποιότητας διαβίωσης και των ευκαιριών εργασίας.

Από την άλλη μεριά υπάρχει το ιδιόμορφο, πλούσιο αλλά συνάμα εύθραυστο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού το οποίο για να διαφυλαχτεί οφείλουμε να κινηθούμε σε αειφόρες αναπτυξιακές καινοτόμες λύσεις.

Ως εκ τούτου τα νησιά μας παρά την γεωγραφική τους ασυνέχεια, την απομόνωση που βιώνουν, την οικονομική, κοινωνική και δημογραφική περιθωριοποίηση τους, έχουν την τεράστια ευκαιρία μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων project όπως το Greco – island στο οποίο η Χάλκη έχει την χαρά και την τιμή να πρωτοστατεί, να αναπτύξουν νέες προοπτικές εξέλιξης.

Οι λύσεις οι οποίες θα δοθούν μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης θα μετατρέψουν τα προσφερόμενα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου σε οφέλη με την χρήση κατάλληλων μέτρων και πολιτικών στρατηγικών.

Τα νησιά μας, μέσω δημιουργικών καινοτόμων λύσεων αποκτούν την προοπτική για ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, γίνονται περισσότερο ελκυστικά, ιδιαίτερα για τους μόνιμους κατοίκους και αυξάνουν οι τοπικές επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε πως η ανάπτυξη και η υλοποίηση βασικών σχέσεων συνεργασίας της Πολιτείας με τα μικρά ακριτικά νησιά μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα καθώς επίσης και η σύναψη συνεργασιών για τη δημιουργία συντονισμένων κινήσεων που θα οδηγήσουν προς καινοτόμες λύσεις του μέλλοντος