ΕΛΣΤΑΤ: Αναζητά 60.000 απογραφείς με αμοιβή 1.200 ευρώ μεικτά
Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Αναζητά 60.000 απογραφείς με αμοιβή 1.200 ευρώ μεικτά

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης – Πότε λήγει η προθεσμία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων στην ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή 2021, που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναζητά περίπου 60.000 απογραφείς, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Μητρώο Απογραφέων της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών (ΠΚ), για απασχόληση κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Σε κάθε απογραφέα θα αντιστοιχούν περίπου 120 νοικοκυριά, ενώ ο μισθός θα είναι 1.200 ευρώ μικτά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 15:00.

Όπως είπε στα «Νέα» ο Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, οι απογραφείς θα είναι ολόκληρη την επικράτεια και θα αναλάβουν το σημαντικό έργο στης συλλογής δεδομένων.

 

«Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου δεχόμαστε αιτήσεις για τους απογραφείς», είπε ο ίδιος. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ωστόσο η δυσκολία που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι να έχουμε κατανομή απογραφέων σε όλη την επικράτεια. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η επαρχία έχει κινητοποιηθεί πιο γρήγορα, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο έντονα στην Αττική».

Οι προϋποθέσεις για τις αιτήσεις

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954 – 2003).

Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ιδιώτες, ή υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Επισημαίνεται ότι όσοι απασχολούνται ως Τομεάρχες για τις ανάγκες των Γενικών Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών, δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Απογραφέων ΠΚ.

 

Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιωτικής χρήσεως) για την καταχώριση των στοιχείων που θα συλλέξουν με έντυπα ερωτηματολόγια και για την παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής.