Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου

Επίσημη έναρξη του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου με την αριστουργηματική Όπερα “Ιδομενέας”

0

Η επίσημη έναρξη του  14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου  θα πραγματοποιηθεί με μια διεθνή συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο “Teatro Grattacielo” με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Camerata Bardi Vocal Academy N.Y που θα παρουσιάσουν την αριστουργιματική όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart, σε πρωτοποριακή μορφή alla breve (σύντομη εκδοχή) και με τρισδιάστατες απεικονίσεις (προβολές) που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παραγωγή.

Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η όπερα είναι μια συμπαραγωγή του Teatro Grattacielo με το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Πρωταγωνιστούν βραβευμένοι λυρικοί τραγουδιστές της Camerata Bardi Vocal Academy N.Y που έχουν διακριθεί στους συγκεκριμένους ρόλους και προέρχονται από τη Ν. Υόρκη και από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. (Κίνα , Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Ελλάδα) σε σκηνοθεσία του ελληνοαμερικανού, Καλλιτεχνικού και Γενικού Διευθυντή του Teatro Grattacielo, Στέφανου Κορωναίου.

Με αυτή την υπέροχη όπερα, η οποία είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία και την ιστορία του βασιλιά Ιδομενέα της Κρήτης, το φεστιβάλ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

“Ενα από τα έργα τα οποία , ακόμη και μία πρώτου μεγέθους ιδιοφυία
όπως ο Μότσαρτ επιτυγχάνει μόνο μια φορά στη ζωή του”
Αλμπερτ Αινστάιν

“Οι θεοί δεν διαπραγματεύονται. Μια αλήθεια, που ο βασιλιάς της Κρήτης Ιδομενέας θα βιώσει με σκληρό τρόπο. Παρόλα αυτά, η όπερα “Ιδομενέας” θα έχει αίσιο τέλος χάρη στο πνεύμα του Διαφωτισμού που διαπνέει τον Μότσαρτ”

Η όπερα “Ιδομενέας” του Μότσαρτ μας μεταφέρει στη μινωική Κρήτη μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, για να αφηγηθεί τον αρχαιοελληνικό μύθο της επιστροφής του βασιλιά Ιδομενέα στην πατρίδα του. Η υπόθεση του έργου οικοδομείται γύρω από την περίπλοκη σχέση του πατέρα (Ιδομενέα) και του γιου του (Ιδαμάνθη), η οποία δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο αφού ο Ιδαμάνθης βρίσκεται με τη σειρά του εγκλωβισμένος ανάμεσα στον έρωτα δύο πριγκιπισσών: της αιχμάλωτης Τρωάδας Ιλιάδας και της Ηλέκτρας.

Επίσημη έναρξη του 14ου Διεθνούς φεστιβάλ Ρόδου με την αριστουργηματική Όπερα "Ιδομενέας"

Opera “IDOMENEO” alla breve
Wolfgang Amadeus Mozart
Teatro Grattacielo New York
Camerata Bardi Vocal Academy New York
Stefanos Koroneos 
σκηνοθέτης
Lance Keller Lewis φωτισμοί -προβολές
Kostas Tzanidakis κοστούμια

Kinneret Ely Iλια
Nikitas Gritzalis Ιδομενέας
Chung Wing Kwan Ηλέκτρα
Eva Marco Ιδαμάντης
Marios Maniatopoulos Αρμπάκης
Pavlos Kordis πιάνο

Καλλιτεχνική & Γενική Διεύθυνση
Πηνελόπη Σερδάρη

Συνδιοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου , Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού -Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του Teatro Grattacielo New York και της Camerata Bardi Vocal Academy NY
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο.

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ρόδου, ΔΟΠΑΡ: 22410 27427 εσωτερικό 5.

*Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγείας που προβλέπονται για τον covid 19
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ Rhodes International Festival στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


 

Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ιδρύθηκε το 2007 με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το φεστιβάλ έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και προσελκύει κάθε χρόνο φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόγραμμα
Τρίτη 7 και
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου
Όπερα «Ιδομενέας» του W. A. Mozart
Teatro Grattacielo New York
Camerata Bardi Vocal Academy New York

Το Λυρικό Θέατρο “Teatro Grattacielo” με έδρα τη Νέα Υόρκη και η Camerata Bardi Vocal Academy N.Y, παρουσιάζουν την όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart, σε πρωτοποριακή μορφή alla breve . Η όπερα “Ιδομενέας” είναι μια συμπαραγωγή του Teatro Grattacielo με το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης. Πρωταγωνιστούν βραβευμένοι λυρικοί τραγουδιστές της Camerata Bardi Vocal Academy N.Y., που έχουν διακριθεί στους συγκεκριμένους ρόλους και προέρχονται από την Ν. Υόρκη και από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. (Κίνα , Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ελλάδα)

Με αυτή την υπέροχη όπερα η οποία είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία και την ιστορία του βασιλιά Ιδομενέα της Κρήτης, σε σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου, που είναι ο Καλλιτεχνικός και Γενικός Διευθυντής του πολιτιστικού οργανισμού (Teatro Grattacielo & Camerata Bardi), το φεστιβάλ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου
Opera Gala Concert
Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Με την ευκαιρία της επετείου των 44 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το φεστιβάλ αφιερώνει αυτή τη συναυλία στη μνήμη της, με τη συμμετοχή διεθνών λυρικών τραγουδιστών της Cαmerata Bardi Vocal Academy της Νέας Υόρκης από όλο τον κόσμο: Kinneret Ely– σοπράνο Nikitas Gkritzalis– τενόρος, Chung Wing Kwan-σοπράνο, Marios Maniatopoulos -τενόρος και Eva Marco -Μέτζο σοπράνο. Στο πιάνο συνοδεύει ο Παύλος Κορδής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες και ντουέτα από γνωστές όπερες των: A. Dvořák, G. Verdi, G. Bizet, W.A.Mozart, P. I Tchaikovsky, J. Stauss, G. Puccini, F. Clea

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
Ορχήστρα Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η Ορχήστρα εγχόρδων της ΚΟΑ, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τον τίτλο φεστιβάλ “ΜουσιΚώς”, συμμετέχει στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, με τους εξέχοντες μουσικούς της υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα και τη συμμετοχή του διάσημου Βέλγου φλαουτίστα Marc Grauwels. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των:
Gluck, Tchaikovsky, Verdi, Γούζιου και Κωνσταντινίδη.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
Γιώργος Θεοφάνους, συνθέτης-πιανίστας

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια σπουδαίας μουσικής πορείας του ταλαντούχου συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Θεοφάνους που χάρισε στο Ελληνικό τραγούδι μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν πολύ και άντεξαν στον χρόνο. Με τη συνοδεία τεσσάρων εκπληκτικών φωνών, τη συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών και τον ίδιο τον συνθέτη να συνοδεύει στο πιάνο, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει μια μοναδική συναυλία , με στόχο να μας κάνει συνοδοιπόρους σ’ αυτό το ταξίδι των 30 χρόνων.

Καλλιτεχνική και Γενική Διεύθυνση: Πηνελόπη Σερδάρη
Συνδιοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού -Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του Teatro Grattacielo New York και της Camerata Bardi Vocal Academy NY
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο.

INFO

Από: 07/09/2021 Εως: 13/09/2021
Τοποθεσία: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Eισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση
Πληροφορίες / Κρατήσεις: rhodes-festival.gr

Leave A Reply