Περιφέρεια

Γ. Πλακιωτάκης: Διασφαλισμένα 79 εκατ. ευρώ για λιμενικές υποδομές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις στο Νότιο Αιγαίο

Στη Ρόδο βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης   (φωτο)

Επισκέφθηκε το λιμεναρχείο και στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο κ. Πλακιωτάκης είχε συζητήσεις με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τους βουλευτές Δωδεκανήσου, Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά, τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ, Γιάννη Πάππου, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωστή Ζωγραφίδη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Αντώνη Γιαννικούρη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας & γενικό γραμματέα της ΕΣΕΕ, Νίκο Μπόνη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλη Μαρκόπουλο, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Ευστρατίου, τους τοπικούς φορείς, αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Γ.Χατζημάρκος “Το 2021 είναι η χρονιά με την καλύτερη ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών μας, στην ιστορία τους”

Ο περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε  δηλώσεις του στους δημοσιογράφους  ανέφερε:

“Σήμερα είχαμε τη χαρά να έχουμε εδώ τον Υπουργό Ναυτιλίας κ Πλακιωτάκη  Είχαμε μια μακρά  σύσκεψη Η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας σε μια περιοχή νησιωτική έχει πάντα μια πολλή μεγάλη και πλούσια ατζέντα ,γιατί η ζωή των νησιών η ακτοπλοΐα είναι σαν τους πνεύμονες στον ανθρώπινο οργανισμό

Ένα νησί μπορεί να έχει διεθνές αεροδρόμιο και καλά οργανωμένο όπως εμείς για παράδειγμα , όμως πάντα η κύρια πύλη του θα είναι το λιμάνι

Το 2021 είναι η χρονιά στην οποία όλα μας τα νησιά έχουν την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση που είχαν ποτέ στην ιστορία τους

Είναι η χρονιά με τα λιγότερα προβλήματα στην ακτοπλοΐα

Είναι η χρονιά με την καλύτερη κάλυψη τόσο σε πυκνότητα στο δίκτυο , τόσο σε συχνότητα αλλά και σε ποιότητα

Είναι η χρονιά κινδύνων είναι χρονιά προκλήσεων μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος την οποία νομίζω αντιλαμβάνεστε όλοι , βεβαίως πολύ περισσότερο και η κοινωνία η ίδια , αλλά αντιλαμβάνεται επίσης και την καλή δουλειά που γίνεται

Ο δικός μου ρόλος είναι να αναγνωρίζω και να πιστώνω την καλή δουλειά .

Θέλω ευχαριστήσω τον Υπουργό πρώτα από όλα για την δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας , το οποίο υπουργείο έχει κάνει άλματα πλέον , έχει αλλάξει φιλοσοφία και έχει γίνει ένα πραγματικά αναπτυξιακό υπουργείο και να τον ευχαριστήσω για την συνεργασία. Όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι προϊόν πολύ  σκληρής δουλειάς , πολύ καλού σχεδίου , καλής προετοιμασίας και  συνεννόησης

Αυτό όλο το πιστώνω στον υπουργό

Εμένα με ενδιαφέρει η πρόοδος των νησιών μας , επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας , και όχι το να είμαι αρεστός σε οπλαρχηγούς του διαδικτύου !

Εμένα με ενδιαφέρει τα νησιά μας να πηγαίνουνε μόνο μπροστά , να προοδεύουν . Να λύνουμε σε κάθε περίοδο σε κάθε φάση της ζωής μας να λύνουμε ένα πρόβλημα και να το αφήνουμε πίσω.

Είμαι από πολύ μικρός στα κοινά κ. Υπουργέ έχω ζήσει εγώ όπως και όλοι οι υπόλοιποι νησιώτες τις περιόδους που είχαμε ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων , μαύρες σημαίες έξω από νομαρχίες ή στο υπουργείο , καταλήψεις λιμανιών , καταγγελίες

Φέτος ζήσαμε μια χρονιά ακτοπλοϊκά όπως μας αξίζει. Αυτό θα το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο με φυσικό μας σύμμαχο αυτόν που είναι στην κορυφή αυτής της πυραμίδας αυτής της δουλειάς , τον υπουργό Ναυτιλίας.

Στο πρόσωπο του κ Πλακιωτάκη εμείς αναγνωρίζουμε τον υπουργό ο οποίος αναμόρφωσε την πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας. Τα αποτελέσματά της τα απολαμβάνουμε εμείς οι νησιώτες

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ Υπουργέ για αυτή την υπέροχη δουλειά που έχει γίνει.

Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των νησιωτών για τα υπέροχα αποτελέσματα , για το ότι νοιάζεστε για το ότι είστε από πάνω επειδή έχετε αντανακλαστικά και την είδηση της ημέρας σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις θα την δώσετε εσείς γιατί καλό είναι όταν έχουμε έναν υπουργό κοντά μας να παίρνουμε κα κάτι τις” επεσήμανε ο κ. Χατζημάρκος

———————————————————-

Ο  υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε :

«Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τις περισσότερες, από κάθε άλλη χρονιά, ακτοπλοϊκές συνδέσεις που φροντίσαμε εγκαίρως να δρομολογηθούν».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η ισχυρή οικονομική στήριξη της ακτοπλοΐας και η σημαντική αύξηση των άγονων γραμμών από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστούν κρίσιμο παράγοντα που συνέβαλε στην πολύ θετική εικόνα του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, με σειρά αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για όλη την επικράτεια, διασφαλίσαμε για το Νότιο Αιγαίο από πόρους του ΕΣΠΑ, 51 εκατ. ευρώ που αφορούν 12 λιμενικά έργα και 28 εκατ. ευρώ για 21 ενδονησιωτικές γραμμές, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική για τα νησιά και ευκαιρίες για τους νησιώτες.

Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος γιατί, επιτέλους, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όχι μόνο διασφαλίζει τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, όχι μόνο προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά πλέον μετέχει ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια, ώστε τα νησιά και οι νησιώτες μας να απολαμβάνουν αυτά που δικαιούνται».

———————————————–

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παππάς, τόνισε  ότι το 2022 θα είναι ακόμα καλύτερο για τα νησιά μας 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε : ” Όντας στο τιμόνι του Υπουργείου, τα Δωδεκάνησα απέκτησαν την πιο συχνή και ισχυρή ακτοπλοϊκή σύνδεση, τόσο με τον Πειραιά, όσο και με τα υπόλοιπα νησιά, ενώ έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό σημαντικά έργα σε λιμένες των νησιών μας.
Ζήτησα από τον Υπουργό, να ενισχυθεί η Ρόδος με μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τόσο της Ρόδου, όσο και των υπολοίπων νησιών.
Ζήτησα, επίσης, να ενισχυθεί η το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου με επιπλέον προσωπικό.
Τέλος, για ακόμη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για την φύλαξη των συνόρων και τις υπηρεσίες τους στους νησιώτες μας.”
———————————————————–
Ο  βουλευτής Δωδεκανήσου  κ. Βασίλης Υψηλάντης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Οι λιμενικές υποδομές είχαν πάρα πολλά χρόνια να βελτιωθούν»
Όπως τόνισε “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τους πόρους για τις επιδοτούμενες γραμμές και τα νησιά μας εξυπηρετούνται  με σύγχρονα πλοία και πολλές συνδέσεις μεταξύ τους, με τη Ρόδο και τον Πειραιά . Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πλέον κονδύλια και για τις γραμμές και τη συντήρηση των λιμανιών.
Σήμερα υποδεχθήκαμε στη Ρόδο τον αρχιτέκτονα της πολιτικής αυτής Γιάννη Πλακιωτάκη που εξήγγειλε και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα λιμάνια της Δωδεκανήσου.
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε : τη βελτίωση και συντήρηση των λιμένων μας και στα μικρότερα νησιά, τη σύνδεση της Ρόδου με το Ηράκλειο Κρήτης, την ενίσχυση με στελέχη των λιμεναρχείων μας και την προμήθεια 40 μέτρων σκάφους για το λιμενικό και την εξυπηρέτηση των νησιών μας
O κ. Υψηλάντης ευχαρίστησε  το Λιμενικό Σώμα για τη δράση του και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την προστασία των συνόρων μας και την ασφάλεια στις θάλασσες μας.
——————————————————–

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό για τα όσα κάνει για τα νησιά μας , προσθέτοντας ότι με την πολιτική του στο υπουργείο, μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

 

Το απόγευμα ο κ. Πλακιωτάκης επισκέπτεται το νησί της Σύμης, όπου το Σάββατο θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων για θέματα της αρμοδιότητάς του.