Με επιτυχία υλοποιήθηκε το σεμινάριο ξυλουργικής τέχνης στην Πάτμο
Περιφέρεια

Με επιτυχία υλοποιήθηκε το σεμινάριο ξυλουργικής τέχνης στην Πάτμο

Τον δρόμο για περαιτέρω δράσεις άνοιξε το 1ο Σεμινάριο Γνωριμίας με την Ξυλουργική Τέχνη, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Πάτμο.
Το δωρεάν αυτό σεμινάριο υλοποιήθηκε στις 27/8/2021 στο προαύλιο χώρο του Ξυλουργείου «Εν Πάτμω ξύλο», με εμπνευστή του τον κ. Γεώργιο Καμίτση, ξυλουργό εμπειροτέχνη, στο πλαίσιο δράσεων για τη διάδοση και την προβολή των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ιεράς Μονής Ιωάννου του Θεολόγου και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς.
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Θεμέλαρος, ο οποίος και απένειμε τιμητική βράβευση σε παλαιούς ξυλουργούς της Πάτμου (1958) για τη συμβολή τους στη διάσωση των παραδοσιακών τεχνών.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τοπική ξυλουργική τέχνη μέσα από την παρουσίαση αντικειμένων, ξεκινώντας από τα σήμαντρα του Μοναστηριού, όπου επισημάνθηκε ο ρόλος της Ιεράς Μονής ως θεματοφύλακα της ιστορίας στην Πάτμο. Στη συνέχεια, μέσα από την προβολή δημιουργιών της ξυλουργικής τέχνης και την έκθεση των εργασιών των μαθητευόμενων ξυλουργών, παρουσιάστηκαν οι τεχνικές, τα στάδια της παραγωγής τους, ξεκινώντας από τη φάση του σχεδίου του αντικειμένου στο χαρτί.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διασύνδεση της ξυλουργικής τέχνης με την τοπική ιστορία του νησιού, γεγονός που εντείνει τη σημασία δημιουργίας σχολής ξυλουργικής τέχνης στην Πάτμο. Η ξυλουργική τέχνη θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, να συμβάλλει στη διατήρηση και παράδοση του νησιού και να εμπλουτίσει το τουριστικό αναμνηστικό με πραγματικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
Πιθανότητα, η επαγγελματική ενασχόληση νέων με την ξυλουργική τέχνη να αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για την παραμονή τους στο νησί, μικραίνοντας έτσι το ολοένα και αυξανόμενο δημογραφικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα μικρά νησιά μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε η επανάληψη διεξαγωγής του σεμιναρίου με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων.
Στο τέλος, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν βιωματικά με την ξυλουργική τέχνη, ασχολούμενοι με το φινίρισμα των ξύλινων δεικτών. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης και των αναμνηστικών τους δώρων, ενώ οι χορηγοί του σεμιναρίου είχαν φροντίσει για την προσφορά κεράσματος με τοπικά προϊόντα, σταφύλι, σουμάδα και κανελάδα.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου έγινε και κλήρωση για δίκλινη καμπίνα Πάτμο – Πειραιά – Πάτμο, μία ευγενική προσφορά της Ναυτιλιακής εταιρείας BlueStarFerries.
Το Γραφείο Τύπου