Κοινή επιστολή Εργατικών Κέντρων Ρόδου-Κρήτης και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού προς τους Υπ. Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού
Ρόδος

Κοινή επιστολή Εργατικών Κέντρων Ρόδου-Κρήτης και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού προς τους Υπ. Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΡΟΔΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Προς: Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη

Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη

 

Κοινοποίηση: Τοπικοί Βουλευτές Δωδεκανήσου και Κρήτης

Νομαρχιακές Επιτροπές Ν.Δ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ΜέΡΑ 25

Κύριοι,

Σε συνέχεια των επιστολών που σας έχουμε αποστείλει, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως υπάρχουν βασικά θέματα που χρίζουν άμεσης λύσης και αφορούν κατά κύριο λόγο τους συναδέλφους που απασχολούνται σε εποχιακά επαγγέλματα. Η λύση των θεμάτων αυτών αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των συναδέλφων μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Το πρώτο θέμα αφορά την εμφάνιση των ενσήμων από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, δεν έχουν φανεί ακόμα τα ένσημα των συναδέλφων που ήταν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε επιδόματα ασθενείας ούτε και όποια άλλη παροχή από το Ι.Κ.Α. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις έγκυες συναδέλφισσες, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα λοχείας.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τον αριθμό των ενσήμων που θα χρειαστούν φέτος οι συνάδελφοι για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Όπως γνωρίζετε πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν θα εργαστούν φέτος και κάποιοι άλλοι μετά δυσκολίας θα καταφέρουν να δουλέψουν δύο έως τρεις μήνες το πολύ.

Το τρίτο θέμα, το οποίο είναι και το σοβαρότερο, αφορά σχεδόν όλους τους εποχιακά απασχολούμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν φέτος να μην λάβουν το επίδομα ανεργίας για το λόγο ότι δεν δούλεψαν πέρσι ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να λάβουν το επίδομα τακτικής επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να θεωρηθεί «νεκρή» η περσινή χρονιά ώστε να εξασφαλιστεί η επιδότηση ανεργίας για φέτος για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους.

Θεωρούμε ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ότι με την επίλυσή τους θα προλάβουμε να «σώσουμε» καταστάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους συναδέλφους μας.

Ευελπιστούμε ότι και αυτή τη φορά θα ανταποκριθείτε και στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε συνάψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, να δώσετε τις απαραίτητες λύσεις.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ              ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΒΟΡΓΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ                                ΛΙΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ                     ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                          ΠΕΠΟΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ