Φεστιβάλ… γρίφων θα πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο
Επιστήμη - Τεχνολογία

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου: Ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός!

Φεστιβάλ… γρίφων θα πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο

Φέτος η Επιστήμη βάζει πλώρη ολοταχώς για το Καστελλόριζο, το γραφικό νησί με την τόσο ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική φυσιογνωμία.

Κατά το τριήμερο 24-26 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός που γεννήθηκε από ένα γέννημα-θρέμμα του ακριτικού αυτού νησιού και απευθύνεται στους κατοίκους του.

Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Πάνω από 50 επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς με κίνητρο την αγάπη τους για την επιστήμη.

Το φεστιβάλ καλεί το κοινό κάθε ηλικίας όχι απλά να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις, στοχευμένες ξεναγήσεις, επιστημονικούς διαλόγους, θεατρικά παιγνίδια, πρωτότυπα δρώμενα, διαδραστικά πειράματα, εκθέσεις, αφηγήσεις  παραμυθιών  κ.ά.  από αξιόλογους  επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών φορέων της χώρας.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, κύρια δράση του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, με πολυετή πείρα στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης  και Επενδύσεων  και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συμμετέχουν επίσης το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η επιστημονική ομάδα Science Reactors,  το «Πλήρωμα 94» από την Πάτρα και άλλοι επιστημονικοί/εκπαιδευτικοί φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://kastellorizofestival.com/