Ο Περιφερειάρχης στις εκδηλώσεις μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου για το Ολοκαύτωμα
Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης στις εκδηλώσεις μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου για το Ολοκαύτωμα

Γιώργος Χατζημάρκος: «Είμαστε περήφανοι για την κοινή μας ιστορία. Την σεβόμαστε και την τιμούμε»
Στις εκδηλώσεις της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου, για την Ημέρα Μνήμης των Ροδίων και Κώων Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, παρέστη σήμερα ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Συναγωγή “Kahal Shalom” στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Αθηνών, Γκαμπριέλ Νεγρίν, άναμμα κεριών, χαιρετισμούς, κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο του IHRA Πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani, ο Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance), Πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Η πολυπολιτισμική Ρόδος είναι υπερήφανη για την Ισραηλιτική Κοινότητα, η ύπαρξη της οποία τοποθετείται χρονικά από τον 2ο αιώνα π.Χ. Tα μέλη της Κοινότητας της Ρόδου, μαζί με αυτά της Κοινότητας της Κω ανέρχονταν προπολεμικά σε 1.900, ενώ κατά την μεταπολεμική περίοδο, μετά το Ολοκαύτωμα, ο συνολικός πληθυσμός των δύο Κοινοτήτων δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα. Μπορεί η Ισραηλιτική Κοινότητα να μην ήταν η πολυπληθέστερη που πέρασε από αυτόν τον τόπο, ωστόσο έχει αφήσει πολύ έντονη τη σφραγίδα της. Είμαστε περήφανοι για την κοινή μας ιστορία. Την σεβόμαστε και την τιμούμε. Η παγκόσμια μνήμη είναι ανάγκη να παραμένει ζωντανή, γιατί όταν ανατρέχεις στην ιστορία, βρίσκεις απαντήσεις, βρίσκεις λύσεις, αντλείς τη δύναμη αλλά και την υποχρέωση, οι μαύρες σελίδες της να μην επαναληφθούν».
Το Γραφείο Τύπου