Επένδυση 200 εκατ. ευρώ από τη SKY express
Περιφέρεια

Επένδυση 200 εκατ. ευρώ από τη SKY express

Deal για την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με την αγορά 6 νέων υπερσύγχρονων «πράσινων» αεροσκαφών ATR 72-600 σύναψε η αεροπορική εταιρεία SKY express με την ATR. Η εταιρεία παρέλαβε ήδη το πρώτο αεροσκάφος, ενώ αναμένεται να παραλάβει τα υπόλοιπα 5 μέχρι το τέλος του 2021.

Τα νέα αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της εγχώριας αεροπλοΐας και καθίστανται ιδανικά για τις γεωγραφικές συνθήκες μετακίνησης εντός Ελλάδας και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά. Αποτελούν τη νέα γενιά αεροσκαφών και διακρίνονται για τη μειωμένη επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον. Στα βασικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, η αυξημένη αυτονομία, η προσαρμογή σε συνθήκες ζέστης ή κρύου και οι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (40% λιγότερο CO2 σε κάθε πτήση).

H υπογραφή της συμφωνίας αγοράς που πρώτου αεροσκάφους έγινε με φόντο το νησί της Πάρου σε ειδική τελετή στην περιοχή της Νάουσας.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα το Σάββατο, το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου κ. Αναστάσιος Φαρούπος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου κυρία Στέλλα Σαρρή και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Πάρου και φορέων του Τουρισμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ATR κ. Stefano Bortoli ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη νέα συνεργασία με την SKY express, ο κ. Stefano Bortoli, ATR Chief Executive τόνισε: «Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία. Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5%, αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές».

Ο Γιάννης Γρύλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR, στον οποίο ανήκει η SKY express, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η SKY express ανοίγει τα φτερά της και πετάει ακόμα ψηλότερα. Μεγαλώνουμε και ανανεώνουμε τον στόλο μας, αυξάνουμε τους προορισμούς μας, εκσυγχρονίζουνε τη λειτουργία μας. Η απόκτηση 6 νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της SKY express. Μετά τα 6 καινούργια Airbus A320neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε 8 χώρες, τα ATR μας έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας».

Τόνισε, δε, ότι η επένδυση χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια και προανήγγειλε τα επόμενα βήματά της. «Περιμένουμε την επόμενη ευκαιρία για να ταξιδέψουμε και σε άλλες ηπείρους, όχι μόνο στην Ευρώπη. Εμείς πιστεύουμε πως το μέλλον βρίσκεται προς την Ανατολή, σε χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Με τα σημερινά Airbus δεν πας εκεί. Πρώτα όμως πρέπει να αφομοιώσουμε αυτή την επένδυση που έχουμε κάνει και την εργασία που έχουμε μπροστά μας και αυτό θα έρθει στα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τη σύναψη της συμφωνίας. «Κοιτάζουμε τις υποδομές που είναι πιο ασφαλείς και σταθερές επενδύσεις, σαφέστατα κοιτάζουμε το λιμάνι του Ηρακλείου, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσουμε. Κοιτάζουμε ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν βλέπουμε να έχει ωριμάσει κάποιος άλλος κλάδος για να μπορέσουμε να επενδύσουμε», προσέθεσε.

Η πρόβλεψη για το 2021

Ο επικεφαλής του ομίλου IOGR τόνισε πως οι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά δεν χρειάζονται μεγάλα καταστήματα και χώρους εστίασης στα αεροδρόμια, αλλά γρήγορη εξυπηρέτηση, γρήγορη επιβίβαση και αποβίβαση ώστε να περνούν τον διαθέσιμο χρόνο τους στους προορισμούς στους οποίους ταξιδεύουν.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό, ο CEO της εταιρείας είπε: «Όταν ξεκινήσαμε την επένδυση, δεν είχαμε τη μετάλλαξη Δέλτα, ήμασταν στο σημείο μηδέν. Θα έχει συνέχεια η πανδημία, έχει δυσκολίες, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Ο ξένος θέλει μια σταθερότητα, θέλει να ξέρει ότι αυτός ο προορισμός θα έχει αυτή την αξία, σε αυτόν τον προορισμό θα ξοδέψει αυτό, δεν θέλει να βλέπει, όπως τώρα, εισιτήρια από το Παρίσι για την Κρήτη ή τη Ρόδο με 900 ευρώ. Αυτά τα νούμερα είναι εξωφρενικά, δεν φέρνουν κόσμο. Είμαστε βέβαιοι πως ακόμη κι αν διατηρηθεί αυτή η ιστορία του κορωνοϊού για 6 μήνες ακόμη κι έναν χρόνο, η εταιρεία έχει φτιάξει το business plan της για να το αντέξει. Από κει και πέρα, αν δε βελτιωθεί η κατάσταση σε έναν χρόνο, δεν θα υπάρχει τίποτα στη γη επάνω», επεσήμανε.

Ο Γ. Γρύλος χαρακτήρισε last minute τη φετινή χρονιά, ενώ τόνισε πως υπάρχουν κρατήσεις μέχρι τον Οκτώβριο από Γερμανούς και πως οι Γάλλοι και οι Πολωνοί επιδεικνύουν μία ξεχωριστή δυναμική. «Μπορεί να είμαστε τυχεροί και να παραταθεί η χρονιά λίγο. Μπορεί να δούμε τον Οκτώβριο να είναι σαν τον καλό Αύγουστο του 2019», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, αν χρειαστεί, η εταιρεία θα ζητήσει κρατική ενίσχυση.

Βιώσιμη λύση

Το «παρών» στην ειδική εκδήλωση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ATR, Στέφανο Μπορτόλι. «Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία. Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5% αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού και την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών του, ενώ τόνισε ότι η SKY express με τις επενδύσεις της στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι συμφωνίες όπως της SKY Express με την ATR αποτελούν σημάδια για ένα καλύτερο μέλλον. «Κάποιοι έχουν δει την προοπτική ή την κτίζουν. Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το έδαφος για να φέρουμε θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Sky express αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας και πρόσφατα ξεκίνησε τις διεθνείς πτήσεις, καλύπτοντας συνολικά 48 προορισμούς σε 9 χώρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR Γιάννης Γρύλος και ο CEO της ATR Στέφανο Μπορτόλι

 

Με πληροφορίες από   euro2day