Ομόφωνα εγκρίθηκε η Τιμολογιακή Πολιτική στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Ομόφωνα εγκρίθηκε η Τιμολογιακή Πολιτική στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Ομόφωνα ψηφίσθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων η έγκριση του Σχεδίου Τιμολογιακής Πολιτικής και εισφορών μελών του Φο.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου Α.Ε, οικονομικού έτους 2021 και η έγκριση κόστους Διαχείρισης του Φορέα για το 2021.
Η συνεδρίαση -που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6η Ιουλίου 2021, με τηλεδιάσκεψη (μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης ZOOM)- ξεκίνησε με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Προέδρου του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Γιώργου Χατζημάρκου.
Στην εισήγησή του ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στην έγκριση του μεγαλύτερου έργου του Φορέα στο Νότιο Αιγαίο, του ΣΔΙΤ Ρόδου που πήρε το «πράσινο φως» από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και άμεσα ξεκινάει η προκήρυξή του, ενώ παράλληλα αναμένεται και η σχετική έγκριση για την ένταξη του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ» στις διατάξεις περί ΣΔΙΤ.
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία για την ιστορική απόφαση της ένταξης του ΧΥΤ Άνδρου και σύντομα της δημοπράτησής του, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο που ταλανίζει το νησί πάνω από μία δεκαετία που με την καταλυτική συμβολή του Φορέα οδεύει στην επίλυσή του, ενώ τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την πορεία εξέλιξης των αντίστοιχων σχεδίων Νάξου και Κω.
«Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα και να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης αποβλήτων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και βάζουμε τέλος στη στασιμότητα με τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα. Και οι αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης καταδεικνύουν την αναγκαιότητα δημιουργίας του ΦΟΔΣΑ, που δεν προσμετρά το πολιτικό κόστος και μεθοδικά υλοποιεί τα μεγάλα σχέδια που έχει ανάγκη το Νότιο Αιγαίο» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος.
Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε ομόφωνα η απόρριψη του αιτήματος της αναδόχου εταιρίας «Κ/Ξ Στήριξης Τεχνική ΑΕ-Μηχανική Περιβάλλοντος ΑΕ» περί τροποποίησης της σύμβασης «Διαχείριση και Λειτουργία ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου» του Δήμου Ρόδου για 3 έτη από την υπογραφή της ή 55.800 τόνων απορριμμάτων, όποιο παρέλθει νωρίτερα με δικαίωμα προαίρεσης για ένα χρόνο επιπλέον» και επαναδιαπραγμάτευσης επί των όρων ενεργοποίησης του δικαιώματος προαίρεσης. Το Δ.Σ. της εταιρείας απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της Κ/Ξ, αποδεχόμενο την εισήγηση του νομικού συμβούλου που χαρακτήρισε ως εκτός διακήρυξης και άρα παράνομη κάθε συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης.
Αποφασίσθηκε δε, η επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 7 Αυγούστου 2021, ενώ τις επόμενες ημέρες θα σταλεί σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νοτίου Αιγαίου το Σχέδιο της Τιμολογιακής Πολιτικής του Φορέα για το οικονομικό έτος 2021.
Η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, καθορίζεται στη βάση της επίτευξης των στόχων της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ και της κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες των Ο.Τ.Α.
Το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ, προσδιορίζεται διακεκριμένα με βάση: α) το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, β) τα ποσά που αφορούν στο κόστος αποκατάστασης και μεταφροντίδας των ΧΥΤΑ ή άλλων εγκαταστάσεων του συστήματος διαχείρισης, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κάθε εγκατάστασης, σύμφωνα με σχετική τεχνικο-οικονομική μελέτη και εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού που διατίθεται για έργα αποκατάστασης και μεταφροντίδας, γ) τα ποσά που αφορούν στο κατασκευαστικό και επενδυτικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ (μελέτη και κατασκευή έργων), τα οποία επίσης εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού που διατίθεται για επενδύσεις, δ) τις δαπάνες για τη λειτουργία του ΦΟ.Σ.ΠΕΣΔΑ.
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε»