Εργοστάσιο ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο
Ρόδος

Επιστολή Εργατικού Κέντρου Ρόδου για το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις της ΔΕΗ

Επιστολή Ε.Κ.Ρ. σχετικά με την εντοπιότητα στις προσλήψεις στη ΔΕΗ  προς τον  Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Ε.Η, κ. Στάσση Γ.  η οποία κοινοποιείται και σε

Κοιν:

Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη Κ.

Υπουργό Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη Γ.

Βουλευτές Νομού Δωδεκανήσου,

κ. Ιατρίδη Μ, κ. Κόνσολα Μ, κ. Παππά Ι. και κ. Υψηλάντη Β

Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο Γ.

Δήμαρχο Ρόδου, κ. Καμπουράκη Α.

Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων Κατταβιάς και Σορωνής, κ. Ζαννετάκη Ν. και κ. Μπονιάτη Μ.

Νομαρχιακές Επιτροπές Δωδεκανήσου (Ν.Δ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ΜΕ.Ρ.Α.25)

Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης (Δ.Α.Π.Ν.Ο), κ. Δαμάσκο Γ.

Γενικό Διευθυντή Παραγωγής, κ. Καραγιάννη

ΓΕΝΟΠ

 

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε,

Με λύπη μας διαβάσαμε την υπ’ αριθμό 1137/01.07.2021 επιστολή σας προς το Δημοτικό Συμβούλιο την οποία, από την πλευρά μας θεωρούμε σαν μια φτηνή δικαιολογία προς την Τοπική κοινωνία, μετά τις κατά καιρούς υποσχέσεις – δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων διοικήσεων προς τις περιοχές που λειτουργούν οχλούσες εγκαταστάσεις, (ΑΣΠ, ΑΗΣ, ΘΗΣ, ΥΗΣ κ.λ.π.) της Επιχείρησης σας.

Το κριτήριο της εντοπιότητας είναι το ελάχιστο που μπορούσε να παραχωρήσει η ΔΕΗ στις περιοχές αυτές και προφασιζόμενη τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανσής της, με συνοπτικές διαδικασίες και συμμέτοχους, τους αμέτοχους όπως αποδείχτηκε τοπικούς βουλευτές – πολιτευτές, καταργείται.

Για ποια εξυγίανση μιλάτε;

Μήπως ότι επί τρία περίπου χρόνια λειτουργεί ένας καινούργιος σταθμός σας με κοστοβόρες μέχρι και σήμερα απασχολήσεις και μετακινήσεις μισθωτών σας που κοστίζουν στην επιχείρηση του Ελληνικού λαού περί τις 6-7 φορές παραπάνω από

ένα νεοπροσλαμβανόμενο από την τοπική περιοχή; Αυτό βέβαια συμβαίνει και για τον παλιό, βασικό σταθμό, ο οποίος λόγω έλλειψης προσωπικού και μετά τις τελευταίες απομακρύνσεις αυτού, εξυπηρετείται από πανάκριβες, πρόσκαιρες μετακινήσεις μισθωτών από άλλες περιοχές της χώρας.

Για ποιο εκσυγχρονισμό μιλάτε;

Μήπως δεν υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι από την τοπική κοινωνία με τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις κατάλληλες δεξιότητες;

Με την απόφαση που ενέκρινε το Δ. Συμβούλιό σας σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, καταργώντας την «πρόταση» και αντικαθιστώντας την με «μοριοδότηση» αποκλείετε όλους του ντόπιους συμμετέχοντες σε επικείμενο διαγωνισμό, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και τις κατάλληλες δεξιότητες όπως λέτε αλλά μειονεκτούν σε εμπειρία που θα έχουν άλλοι διαγωνιζόμενοι από την υπόλοιπη χώρα που απασχολούνται κατά διαστήματα σε σταθμούς που βρίσκονται σε ψυχρή εφεδρεία ή επίκειται το κλείσιμο τους. Φυσικά δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι οι νέοι, αλλά η εμπειρία, μας έχει δείξει χρόνια τώρα πως σκοπός των περισσοτέρων είναι η πρόσληψη και στην συνέχεια η μετακίνηση τους στον τόπο καταγωγής τους. Φυσικά θα μας ανταπαντήσετε πως υπάρχει η δέσμευση της μη μετακίνησης για ορισμένα χρόνια, αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει άλλα, με αποτέλεσμα να μένουν υποστελεχομένοι, επικίνδυνα οι σταθμοί της περιοχής και οι νέοι μας, άνεργοι.

Τελειώνοντας και γνωρίζοντας την αμέριστη στήριξη κατ’ αρχήν της τοπικής κοινωνίας Κατταβιάς & Σορωνής, των τοπικών σωματείων εργαζομένων στην ΔΕΗ και όχι μόνον, του Δήμου Ροδίων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξαιρουμένων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι είτε δεν κατάλαβαν την διαφορά μεταξύ «μοριοδότησης» και «πρότασης», είτε έτσι τους συμφέρει, παρακαλούμε να ανασκευάσετε την απόφαση σας σε επικείμενο διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου στον ΑΗΣ Κατταβιάς & ΑΗΣ Σορωνής και να τηρηθεί το κριτήριο της εντοπιότητας όπως αναφέρεται στον Ν.3229/2004 και ίσχυε μέχρι σήμερα, με τις σύμφωνες γνώμες και των προκατόχων σας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρείτε απέναντι σας όλους του φορείς και τους κατοίκους των περιοχών αυτών και κατ’ επέκταση όλου του νησιού.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ          ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ