Copernicus-Τα-νερά-του-Αιγαίου-με-λευκό-χρώμα-από-το-διάστημα
Ελλάδα

Copernicus: Τα νερά του Αιγαίου με λευκό χρώμα από το διάστημα

Η  εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 29 Ιουνίου 2021, δείχνει ένα ιδιαίτερο χρωματισμό των νερών του Αιγαίου Πελάγους ως αποτέλεσμα της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός και των ισχυρών ανέμων.
Το “Sunglint” είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει όταν το φως του Ήλιου αντανακλά την επιφάνεια του νερού με την ίδια γωνία με τον αισθητήρα δορυφόρου, ο οποίος καταγράφει την εικόνα. Το νερό εμφανίζεται με λευκό χρώμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το συνηθισμένο βαθύ μπλε της θάλασσας.
Όταν ο δορυφόρος Sentinel-2 έλαβε αυτήν την εικόνα την ηλιόλουστη εκείνη ημέρα, στο Αιγαίο επικρατούσαν άνεμοι που προέρχονταν από το βορρά, οι οποίοι δημιούργησαν στροβιλισμούς στο νερό μετα την πρόσκρουση τους στα νησιά των Κυκλάδων , ενισχύοντας το φαινόμενο sunglint.
Η μελέτη των ατμοσφαιρικών φαινομένων είναι θεμελιώδης για την κατανόησή μας για περιβαλλοντικά φαινόμενα. Τα ανοιχτά δεδομένα που παρέχονται από τις αποστολές Copernicus είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης της θαλάσσιας δυναμικής και της ανάλυσης του κλίματος.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-2