Μετακινήσεις στα νησιά Χαρδαλιάς
Ελλάδα

Μετακινήσεις στα νησιά: Αλλάζουν όλα από 5 Ιουλίου Πότε απαιτείται τεστ, ποια είναι η διαδικασία επιβίβασης

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο με τα ισχύοντα -μετά την άρση του lockdown- μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά της χώρας ξεκίνησε, μιας και από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο.

Όπως ανακοινώθηκε, για να πατήσουμε το πόδι μας σε πλοίο που θα μας πάει στα ελληνικά νησιά και να μην χρειαστεί να έχουμε κάνει προηγουμένως τεστ για κοροναϊό, πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι – και μάλιστα πλήρως, και μάλιστα να έχουν περάσει και 14 μέρες.

Επιπλέον, από την προσεχή Δευτέρα ισχύουν οι ίδιες ακριβώς οδηγίες και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών.

Είτε σαλπάρουμε, δηλαδή, είτε απογειωθούμε για να πάμε στο νησί, εάν δεν πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως διαγνωστικό τεστ.

Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής, σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, εισάγει επί της ουσίας μία νέα κανονικότητα, η οποία σε μερίδα των πολιτών ίσως θυμίσει εποχές lockdown.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα επιβιβάζονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, καθώς όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι για διάστημα μικρότερο των 14 ημερών, θα πρέπει προσκομίζουν αρνητικό τεστ (rapid ή pcr).

Όσον αφορά τα τεστ, τo PCR θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού και το rapid έως 48 ώρες πριν.

Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδεικνύεται η σχετική βεβαίωση του αρνητικού αποτελέσματος.

Μόνο με τεστ, στο παραπάνω πλαίσιο, θα επιτρέπεται η επιβίβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όσοι έχουν νοσήσει επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Τι ισχύει για ανηλίκους

Σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους:

Για τους 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self-test από τον κηδεμόνα, 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι κάτω των 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) ταξιδεύουν ελεύθερα

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. 

Μία ώρα πριν στο λιμάνι

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως εξής:

  • Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr.
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Επισημαίνεται πως, σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/ 

Ποιοι εξαιρούνται

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα, από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Πηγή in.gr