Τήλος Ξανά στο Ευρωπαϊκό Βάθρο των Νικητών Ενεργειακής Καινοτομίας
Ελλάδα

Τήλος: Ξανά στο Ευρωπαϊκό Βάθρο των Νικητών Ενεργειακής Καινοτομίας

Το έργο παραγωγής, αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της Τήλου ανεβάζει για τέταρτη φορά την Τήλο και την Ελλάδα στο βάθρο των ευρωπαϊκών διακρίσεων ενεργειακής μετάβασης και καινοτομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το ελληνικό νησί της Τήλου κέρδισε το τρίτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά υπεύθυνα νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το νησί των Δωδεκανήσων των περίπου 400 κατοίκων κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στην μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά τονίζει σε μήνυμα της ότι: «τo πρωτοποριακό έργο του υβριδικού σταθμού παραγωγής στην Τήλο του αμιγώς ελληνικού ενεργειακού Ομίλου Eunice που κέρδισε διεθνή αναγνώριση ως το πρώτο και μοναδικό στην Ευρώπη εν λειτουργία έργο παραγωγής, αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο, εξακολουθεί να μας χαρίζει υπηρηφάνεια και πρωτιές όχι μόνο ως νησί αλλά και ως χώρα!». Στο μήνυμα της η κα Καμμά αναφέρει ότι:

-«Τέταρτο βραβείο προστέθηκε μόλις τώρα στην συλλογή του Δήμου Τήλου για το πρωτοποριακό έργο TILOS project, ένα έργο που έχει καταστήσει το νησί μας ως το Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου. Το βραβείο Υπεύθυνου Νησιού 2020 – RESPonsible Island- της ΕΕ, έλαβαν τρία νησιά για τις καινοτόμες λύσεις σε έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για το 2020 τα νησιά της Ευρώπης που έλαβαν τα βραβεία ήταν από την Δανία, την Ισπανία και από την Ελλάδα η ΤΗΛΟΣ μας!»

Τα βραβεία

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος, χάρη στη δέσμευση του Δήμου αλλά και την κουλτούρα των κατοίκων της, εισήγαγε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, αποτελώντας πρότυπο για άλλα νησιά και τοπικές κοινότητες. Το βραβείο που θα λάβει η Τήλος συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon 2020.

Πρωταθλητής στην ΕΕ για το 2020 ήταν το νησί Aero της Δανίας που έχει καταφέρει να συνδυάσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για την ηλεκτροδοτηση του, ενώ όλα τα δημόσια κτήρια της νήσου χρησιμοποιούν βιομάζα και ηλιακή ενέργεια για ψύξη και θέρμανση. Το δανικό νησί αναμένεται να απεξαρτηθεί πλήρως από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030. Το βραβείο που θα λάβει το Aero συνοδεύεται από το ποσό των 500.000 ευρώ

Το δεύτερο έπαθλο των 250.000 ευρώ πήγε στο νησί El Hierro, των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, το οποίο καλύπτει το 60% των ενεργειών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι τοπικές αρχές προσφέρουν δωρεάν φόρτιση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Πηγή ecopress.gr