Σε Κάρπαθο, Η.Ν. Κάσο για ενημέρωση και επίλυση θεμάτων αρμοδιότητας του ο Φιλήμονας Ζαννετίδης
Περιφέρεια

Σε Κάρπαθο, Η.Ν. Κάσο για ενημέρωση και επίλυση θεμάτων αρμοδιότητας του ο Φιλήμονας Ζαννετίδης

Για ένα τριήμερο Τετάρτη- Πέμπτη- Παρασκευή βρέθηκε σε Κάρπαθο και Η. Ν. Κάσο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης για να εξετάσει θέματα της αρμοδιότητας του και να επιλύσει προκύψαντα προβλήματα.
Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους αρμοδίους επί όλων των προγραμμάτων που τρέχουν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και απάντησε στις ερωτήσεις και απορίες των φορέων που παρευρέθηκαν στις συσκέψεις. Το καυτό θέμα συζήτησης, και στα δύο νησιά, ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της ανεπιτήρητης βοσκής, η οποία έχει καταστεί δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ωστόσο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί διότι τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα δεν έχουν ενώτια, που να προσδιορίζουν τον ιδιοκτήτη και έτσι είναι αδύνατη η τήρηση της νομοθεσίας, παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι δημοτικές αρχές.
Στο Δήμο Καρπάθου εκτός του προαναφερθέντος θέματος συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής Σφαγείου για τις ανάγκες του νησιού. Εξετάσθηκαν διάφορες προτάσεις και ο Δήμος ανέλαβε να χωροθετήσει μέσα στο επόμενο διάστημα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής του έργου. Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία Λαϊκής Αγοράς, για την καλύτερη εξυπηρέτηση παραγωγών και πολιτών. Κάτι ακόμα που τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη στην δημοτική αρχή είναι η δημιουργία παροχών νερού σε σημεία που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι.
Τέλος, μεγάλος προβληματισμός επικράτησε και στις συσκέψεις των δύο νησιών, για την συνεχιζόμενη και παρατεταμένη ανομβρία με τον κ. Ζαννετίδη να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η Περιφέρεια.
Στις συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη ήταν παρούσα και η έπαρχος Καρπάθου και ηρωικής νήσου Κάσου Πόπη Νικολαΐδου καθώς επίσης και ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηλίας Οικονομίδης και ο προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας του επαρχείου Μανώλης Κριτσιώτης.
Την Τετάρτη 2 Ιουνίου ο Δήμαρχος Η.Ν Κάσου Μιχάλης Ερωτοκριτος υποδέχθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα τον Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και την Έπαρχο Καρπάθου Η.Ν. Κάσου Πόπη Νικολαΐδου όπου πραγματοποιήθηκε μια γόνιμη αλληλοενημέρωση σχετικά με τα σημεία παρεμβάσεων για την διευθέτηση των προβλημάτων αλλά και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νησί .
Ο Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου λαμβάνοντας υπόψη τα απολύτως θετικά συμπεράσματα της συνάντησης αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο νησί τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την παροχή άρτιων υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ο κ. Ζαννετίδης μετά το πέρας των συναντήσεων του δήλωσε τα εξής:
«Το μεγάλο πρόβλημα της ανεπιτήρητης και αδέσποτης βοσκής πρέπει να μπει σε νέα βάση, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιλύει το θέμα. Ξεκινώντας από την Πολιτεία, που οφείλει να το επανεξετάσει, τις δημοτικές αρχές που πρέπει να συνεργασθούν με τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η όλη κατάσταση. Για το θέμα της κατασκευής Σφαγείων στη Κάρπαθο, αναμένουμε την τελική χωροθέτηση από τον Δήμο, αφού οι πόροι για την κατασκευή του έχουν εξασφαλισθεί από τον Περιφερειάρχη και πιστεύω σύντομα να δρομολογηθεί η λύση του θέματος αυτού.
Η Περιφέρεια, όπως πάντα, θα συνεχίσει να είναι κοντά στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, να τους ακούει, να τους στηρίζει, και να προωθεί τα θέματα τους. Πάντα, βέβαια, σε συνεργασία με τον Α βαθμό αυτοδιοίκησης και τα αρμόδια υπουργεία. Χαίρομαι, επίσης, γιατί διαπιστώνω ότι οι πόροι του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο, όπως προκύπτει από τις μονάδες που επισκέπτομαι σε όλα τα νησιά.»
Το Γραφείο Τύπου