Αστυπάλαια Μητσοτάκης Χατζημάρκος
Περιφέρεια

Το «πείραμα» της Αστυπάλαιας Στο νησί ο πρωθυπουργός

Στην Αστυπάλαια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δει από κοντά το επενδυτικό πρόγραμμα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που στόχο έχει να μετατρέψει το νησί σε ενεργειακά αυτόνομο προορισμό.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στην Αστυπάλαια όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας.

Η Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου

Την εκκίνηση του προγράμματος «Astypalaia 4.0» θα ανακοινώσει σήμερα,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στόχος του προγράμματος είναι τα, περίπου, 1.500 συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα και να αναδειχθεί το νησί ως «πρότυπο» που θα εξασφαλίσει στο μόνιμο πληθυσμό του υψηλό βιοτικό επίπεδο, κοινωνική συνοχή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Πριν από, περίπου, έξι μήνες, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen, ώστε «μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια να γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα», στο πλαίσιο της επένδυσης «Smart & Sustainable Island» της γερμανικής φίρμας.

Τα πρώτα πέντε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο Αστυπάλαιας

Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης, όπου θα αποτυπωθεί η πρόοδος των εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα παραδώσει στις τοπικές αρχές της Αστυπάλαιας τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

Αναλυτικότερα, η Volkswagen θα παραδώσει στον δήμο του νησιού ένα EV για τη δημοτική υπηρεσία, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μάλιστα, σήμερα θα παραδοθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ 12 φορτιστές που θα χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του νησιού.

 

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει, επίσης, την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας.

Επιπλέον, θα υπάρξει πρόνοια για την εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση, ενώ θα υπάρξει και project για μεσομακροπρόθεσμα στη δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 12:00 στην Αστυπάλαια.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος,  ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  :

“Υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρώτο έξυπνο ενεργειακά και πράσινο νησί της Μεσογείου.
Από την Αστυπάλαια, ο Πρωθυπουργός θα στείλει διττό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για
Τουρισμό με ασφάλεια και Ανάπτυξη με βιωσιμότητα. Στο Νότιο Αιγαίο απαντάται η πρόκληση της επόμενης μέρας για τη χώρα. Με υπευθυνότητα, σχέδιο αλλά και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο.”

Αστυπάλαια Μητσοτάκης Χατζημάρκος βουλευτες

Ο πρωθυπουργός στις 15:30, θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές.

Τέλος, στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: Smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Παρόντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και παράδοσης, αναμένεται ότι θα είναι οι: Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου: Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, και Γιάννης Παππάς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος.

Παρόν, θα είναι και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dr. Ernst Reichel, ενώ από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (Διευθύνων Σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (Επικεφαλής Volkswagen Communications), Michael Manske (Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head Group Business Portfolio Management).

Τέλος, παρόντες θα είναι και Αντώνης Μαυριδόγλου (Αντιπρόεδρος) και Στέφανος Σίρτης (Διευθύνων Σύμβουλος) από την Κosmocar, επίσημη αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Ελλάδα.