Μητσοτάκης: Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι
Τουρισμός

Τουρισμός: Η σημασία των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων Γέφυρες για ένα πιο αποδοτικό καλοκαίρι

Νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του τουρισμού ανοίγει η αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων, που έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας χαρακτηρίζοντας την επένδυση «εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι».

«Τέτοιες επενδύσεις, εκτός από αναπτυξιακή, έχουν και κοινωνική διάσταση, δημιουργούν δουλειές, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, καταργούν αποστάσεις, σπάνε την απομόνωση των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε «στις τεράστιες προοπτικές που ανοίγει για τη Θεσσαλονίκη το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο “Μακεδονία”» και σημείωσε πως «πρόκειται για μία μόνο από τις πιο δυναμικές όψεις ενός προγράμματος αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μια επένδυση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας τελικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες, αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας μας».

Είπε ότι η εν λόγω επένδυση στα 14 αεροδρόμια αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών και αναφερόμενος στα συνολικότερα οφέλη για την Ελλάδα επισήμανε: «Η επίδραση της συμφωνίας με την Fraport στο ΑΕΠ της χώρας μόνο σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ. Διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει πολύ σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πάρα πολύ σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι καιρός πια ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια, το κράτος τις υποδομές προς αξιοποίηση, ώστε οι πρώτοι να αναλαμβάνουν και να ωφελούνται από το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αυτό να κατανέμεται δίκαια με κοινό κέρδος προς όλους τους πολίτες».

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στο ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου. «Όλα τα αεροδρόμια πια, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και βέβαια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε- γίνεται πια πράξη. Πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας», είπε.

Θεοχάρης: Το μήνυμα της ασφάλειας έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα

Στην επανεκκίνηση του τουρισμού γενικώς, και του ελληνικού τουρισμού ειδικότερα, αναφέρθηκε άλλωστε χθες από την Μαδρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός, ότι μερικές ημέρες μετά από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το μήνυμα της ασφάλειας έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών είναι δεδομένο και παίρνουμε, έτσι, τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις κρατήσεις των αγορών οι οποίες μας ενδιαφέρουν. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι μία προσπάθεια χάριν καθεμιάς και καθενός που εργάζεται στον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Ρέτσος: Στόχος του τουρισμού φέτος είναι η ασφάλεια και η προστασία του brand της χώρας

Την ίδια στιγμή από την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τόνιζε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ότι ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχθεί με ασφάλεια τους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι ο εφετινός στόχος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το «brand» της χώρας και σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει και την παρούσα δύσκολη συγκυρία, υποστήριξε ότι η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα πάει χέρι-χέρι με την εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ρέτσος τόνισε πως κάθε πρόβλεψη για τουριστικά μεγέθη είναι παρακινδυνευμένη.

Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 – Τέταρτος γύρος επαφών σήμερα

Σημειώνεται πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού και σήμερα θα πραγματοποιηθεί και τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορωνοϊό.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr