Βίλα στη Μύκονο
Τουρισμός

Περιζήτητα τα ακίνητα στα ελληνικά νησιά

Engel & Völkers: Παραμένει υψηλή η ζήτηση παρά την πανδημία – Έως 7 εκατ. ευρώ οι τιμές πώλησης στο Πόρτο Χέλι

Εξαιρετικά υψηλή, παρά την πανδημία, παραμένει η ζήτηση για ακίνητα στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη και την Κέρκυρα, καθώς και στις παράλιες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το Πόρτο Χέλι, επισημαίνει η Engel & Völkers.

Στο Πόρτο Χέλι, οι κατοικίες αγγίζουν στη μέγιστη τιμή τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκονται η Μύκονος, η Πάρος και η Ρόδος. Στη Ρόδο, που λόγω της νότιας θέσης της και των ζεστών θερμοκρασιών αποτελεί έναν υψηλής προτίμησης προορισμό και για τον χειμώνα, η μέγιστη τιμή για μία κατοικία φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα στις περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση αγγίζουν κατά μέγιστο τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα, η μέγιστη συνολική τιμή για μία ανεξάρτητη κατοικία στην Πάρο υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, το ακριβότερο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιο της Engel & Völkers Ελλάδας είναι μία βίλα στη Μύκονο με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Η τιμή πώλησής της είναι 10 εκατομμύρια ευρώ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το πρωτόκολλο της Ελλάδας για το καλοκαίρι του 2021, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καλωσορίζοντας ξανά τους ξένους επισκέπτες. Τον τελευταίο χρόνο, τα ελληνικά νησιά προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών αγοραστών, ιδιαίτερα από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αναμένουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί εκθετικά τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers στην Ελλάδα. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά την πανδημία του κορονοϊού, οι τιμές των ακινήτων στα νησιά παρέμειναν σταθερές και τα ποσοστά του ενδιαφέροντος εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

perizitita-ta-akinita-sta-ellinika-nisia-vila-sti-mykono-me-10-ekat-eyro0

Οι διεθνείς αγοραστές αποτελούν ποσοστό περίπου 85 τοις εκατό των δυνητικών αγοραστών που κατέχουν ακίνητα δεύτερης κατοικίας. Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους της Κεντρικής Ευρώπης που προέρχονται από γερμανόφωνες περιοχές (45 τοις εκατό από τη Γερμανία, 15 τοις εκατό από την Ελβετία και 10 τοις εκατό από την Αυστρία), καθώς και από τις χώρες της Μπενελούξ (Benelux) και από τις ΗΠΑ. Περίπου 90 τοις εκατό των ιδιοκτητών κατοικιών στα ελληνικά νησιά είναι ιδιώτες που χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους ως δεύτερη κατοικία. Η Ελλάδα προσφέρει την ιδανική ευκαιρία στους αγοραστές δεύτερης κατοικίας: πολυτελή παραλιακά ακίνητα, εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο και νέα έργα υποδομής και ανάπλασης που αποτελούν ένα ιδανικό πακέτο για οποιονδήποτε αναζητά μία ασφαλή επένδυση με υψηλό κύρος. Τα ακίνητα μπορούν επίσης να ενοικιαστούν για μία συγκεκριμένη περίοδο, καθώς η απόδοση επένδυσης (ROI) στα νησιά είναι εξαιρετικά επωφελής, ξεκινώντας από το 5 τοις εκατό και φθάνοντας έως και το 10 τοις εκατό.

perizitita-ta-akinita-sta-ellinika-nisia-vila-sti-mykono-me-10-ekat-eyro1

Αναμένεται αύξηση ζήτησης το 2021

Η Ελλάδα και τα νησιά της υπήρξαν για χρόνια μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών στην Ευρώπη. Η Engel & Völkers εκτιμά ότι η ζήτηση για δεύτερες κατοικίες θα παρουσιάσει αύξηση έως το τρέχον καλοκαίρι και ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. «Αυτή είναι μία χρονιά σημαντικών ευκαιριών για όλους τους επενδυτές και τους αγοραστές που προσβλέπουν στην αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα. Το 2021 μπορεί κάλλιστα να είναι μία χρονιά ανακατάταξης και σταθεροποίησης της αγοράς υπό νέες συνθήκες, προσφέροντας ευκαιρίες για έξυπνες επενδύσεις με δυνατότητες υψηλών αποδόσεων», λέει ο Γιώργος Πετράς. «Επιθυμούμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της πρώτης και της δεύτερης κατοικίας, υπό την έννοια και των ξένων και των εντόπιων επενδυτών», καταλήγει. Με τα κατάλληλα φορολογικά μέτρα, την κυβερνητική υποστήριξη και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας ανταγωνιστικός προορισμός για τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και για άλλες εθνικότητες, όταν η πανδημία λάβει τέλος.

perizitita-ta-akinita-sta-ellinika-nisia-vila-sti-mykono-me-10-ekat-eyro2

Πηγή    moneyreview.gr