Χατζημάρκος-τηλεδιάσκεψη-με-Πρωθυπουργό
Περιφέρεια

Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό στα νησιά

«Για την υλοποίηση και επιτυχία του σχεδίου θα είμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος – Δεκτές όλες οι προτάσεις που κατέθεσε
Σε τηλεδιάσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, με θέμα τον εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την επιχείρηση επιτάχυνσης των εμβολιασμών των κατοίκων άνω των 18 ετών, σε όλα τα νησιά (εκτός της Κρήτης) με τον τίτλο «Γαλάζια Ελευθερία».
Η επιχείρηση έχει στόχο τόσο τη θωράκιση των νησιών έναντι του κορωνοϊού, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που επισήμως ξεκινά εντός των επομένων ημερών, με τη βεβαιότητα ότι θα προσδώσει θετικό πρόσημο στην συνολική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κατά την οποία η υγειονομική κατάσταση των τουριστικών προορισμών παρακολουθείται στενά από όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς.
Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ώστε η όλη διαδικασία των εμβολιασμών να τρέξει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό και το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να κάνει προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, που θα συνδράμει στην μεγάλη εκστρατεία του εμβολιασμού στα νησιά, με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού, Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Mάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Αριστοτελία Πελώνη, Κυβερνητική Εκπρόσωπος.
Εκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου , Γιώργο Χατζημάρκο, συμμετείχαν οι: Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι από όλη τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα από το Νότιο Αιγαίο οι: Αντώνης Καμπουράκης Δήμαρχος Ρόδου, Θεοδόσης Νικηταράς, Δήμαρχος Κω, Δημήτρης Διακομιχάλης, Δήμαρχος Καλύμνου, Αντώνιος Σιγάλας, Δήμαρχος Σαντορίνης, Κωνσταντίνος Κουκάς, Δήμαρχος Μυκόνου, Νικόλαος Λειβαδάρας, Δήμαρχος Σύρου, Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Πρωθυπουργό, στόχος της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων όλων των νησιών της Ελλάδας έως τέλος Ιουνίου.
Μέχρι σήμερα:
– Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 32 μικρά νησιά με καθολικό εμβολιασμό
– Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί σε 36 νησιά έως 10.000 κατοίκους με καθολικό εμβολιασμό έως το τέλος Μαΐου
– Ξεκινά ο καθολικός εμβολιασμός σε 19 μεγάλα νησιά, έως τέλος Ιουνίου (εκτός της Κρήτης που εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό)
Για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στα νησιά θα δημιουργηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ, κινητά συνεργεία εμβολιασμού, κινητές ιατρικές μονάδες με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ενώ η όλη επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις.
Στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενταχθούν εμβολιαστικά κέντρα ιδιωτικών μονάδων, ενώ το άνοιγμα επόμενων ηλικιακών ομάδων θα γίνει ταχύτερα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια πολυσύνθετη διαδικασία, με επιχειρησιακές δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου. Επισημαίνοντας τον υγειονομικό, κοινωνικό οικονομικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την συνδρομή όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν, αλλά κυρίως για να πεισθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν. «Σκοπός μας, το πρόσφατο κύμα εμβολιασμού να απλωθεί και στις θάλασσες, ώστε να έχουμε το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας πριν από το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα θα εκπέμψει ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στο εξωτερικό. Τέλος, συνέστησε σε όλους αυξημένη προσοχή από εδώ και στο εξής, με το σταδιακό άνοιγμα μετακινήσεων και δραστηριοτήτων, για αποφευχθούν τοπικές εξάρσεις της πανδημίας και η λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γιώργος Χατζημάρκος, ως Περιφερειάρχης της μεγαλύτερης πολυνησιακής Περιφέρειας της χώρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και ζήτησε να ψηφιστούν το συντομότερο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν στην Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να συνδράμει στο έργο του εμβολιασμού:
«Δίνουμε αυτή τη μάχη συνεργαζόμενοι και συντεταγμένοι πάνω σε ένα καλό σχέδιο. Σήμερα με τις ανακοινώσεις σας μας δίνετε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά στο να διεκδικήσουμε όχι μόνο την απόλυτη θωράκιση των μονίμων κατοίκων των νησιών μας αλλά και μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, για την οποία θα δώσουμε τη μάχη να είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή. Ήδη, το σχέδιο «Ελευθερία» που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετώπισε με προνομιακό τρόπο τα μικρά νησιά. Ήρθε η σειρά και των μεγαλύτερων νησιών. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας ήσασταν πάντα, άμεσα, πάνω από όλα τα ζητήματα. Αυτό που εμείς ζητάμε σήμερα, στην εμπόλεμη κατάσταση που ζούμε, είναι να μας δώσετε την δυνατότητα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην τιτάνιο αγώνα, το σχέδιο να είναι απολύτως επιτυχές το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε ζητήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μόνο τη δυνατότητά μας να συνδράμουμε στο έργο των εμβολιασμών και τίποτα άλλο, διότι καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία αλλά για την οικονομία της χώρας συνολικά. Σε αυτόν τον πολύ δύσκολο δρόμο δεν είστε μόνος σας, έχετε συμμάχους όλους όσοι εργάζονται με υπευθυνότητα και ωριμότητα και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, γιατί μέχρι στιγμής μας έχετε πείσει από τα αποτελέσματα που έχετε φέρει».
Μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, ο Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την θωράκιση των νησιών μας απέναντι στην πανδημία. Για να το πετύχουμε, ξεπεράσαμε όρια διοικητικά, οικονομικά, πολιτικά. Σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με χαρά πήραμε το σχέδιο εμβολιασμών αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα, για την υλοποίηση και επιτυχία του οποίου θα είμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις. Σε μια περίοδο που δίνουμε τη μάχη ενάντια στην παγκόσμια, πρωτοφανή απειλή της Covid-19, το διπλό μέτωπο – γιατί εκτός αυτού του κορωνοϊού έχουμε και τους πάσης φύσεως τσαρλατάνους, αρνητές της σοβαρότητας και υπονομευτές του τιτάνιου αγώνα – καταφέρνουμε να κρατάμε το βλέμμα μας αταλάντευτα στραμμένο στο στόχο της υγειονομικής ασφάλειας των νησιωτών μας και της διαφύλαξης της βασικής παραγωγικής μηχανής της οικονομίας μας, του τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι η πρωτοφανής απειλή της πανδημίας να αποτελέσει παρελθόν».
Το Γραφείο Τύπου