ΔΕΥΑΡ-ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΑΝΤΩΝΗΣ-ΤΡΙΤΣΗΣ.j
Δήμος

Ένταξη του έργου της ΔΕΥΑΡ στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 17.817.312,00 € (με τον ΦΠΑ)
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Όταν στις 19.09.2019 , λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού της Ρόδου στο Βόδι, είχε δηλώσει: «Το θλιβερό θέαμα των εγκαταστάσεων αποτυπώνει την αδιαφορία που επέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα όσοι είχαν την ευθύνη της διαχείρισής του, και αναρωτιέμαι αν υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό. Με την υφιστάμενη κατάσταση είναι απλά ζήτημα χρόνου να βρεθούμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις κι απειλές για το περιβάλλον μας. Για τη νέα Δημοτική Αρχή, η νόμιμη και επιστημονικά ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής των Ροδιτών αλλά και την τουριστική εικόνα του νησιού μας».
Μόλις ένα χρόνο μετά, η ΔΕΥΑΡ ολοκλήρωσε τις αναγκαίες μελέτες και υπέβαλε στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του ΥΠΕΣ στις 02.12.2020, Αίτηση Χρηματοδότησης του έργου: «Αναβάθμιση – Αντικατάσταση Εξοπλισμού ΕΕΛ Ρόδου στη θέση ΒΟΔΙ, με Λειτουργία και Συντήρηση», προϋπολογισμού 17.817.312,00 € (με τον ΦΠΑ).
Η πρόταση της ΔΕΥΑΡ, πέρασε άμεσα και επιτυχώς τον έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής (ΕΥΔΕ), του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθησαν συναντήσεις της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ για το θέμα, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.
Με τη σύμφωνη γνώμη και παρέμβαση του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, προωθήθηκε πριν λίγες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε σήμερα 10.05.2021 για να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί απ’ όλη τη χώρα, στην Πρόσκληση ΑΤ02 (Αποχέτευση) του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Η Επιτροπή, με απόφαση του ΑνΥΠ Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, ενέταξε την πρόταση της ΔΕΥΑΡ στα χρηματοδοτούμενα έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Πιο συγκεκριμένα η επιλέξιμη δαπάνη ύψους 7.500.000,00 € αφορά στην «Αναβάθμιση-Αντικατάσταση Εξοπλισμού της ΕΕΛ Ρόδου στο Βόδι», ενώ η μη επιλέξιμη δαπάνη ύψους 6.868.800,00 € που αφορά στη «Λειτουργία και Συντήρηση του έργου» σε βάθος δεκαετίας καθώς και ο ΦΠΑ ύψους 3.448.512,00 € αποτελούν συμμετοχή της ΔΕΥΑΡ εξ’ ιδίων πόρων.
Η ένταξη της συγκεκριμένης πρότασης, αποτελεί τη μεγαλύτερη ένταξη έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από τη σύσταση της ενιαίας ΔΕΥΑΡ το 2011 και από τις μεγαλύτερες στην συνολική ιστορία της. Είναι η πρώτη, αλλά όχι η μόνη. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες, τόσο στο Πρόγραμμα Τρίτσης, όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κλπ).
Με την καθοδήγηση του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ υπό τον Πρόεδρο κ. Βασίλειο Μανέττα, επιτυγχάνει αυτά που για πολλούς φαινόντουσαν ν’ ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Η ΔΕΥΑΡ όχι μόνο στέκεται όρθια μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας που ακόμα διανύουμε, αλλά καταφέρνει να ξεφορτώνεται τις παθογένειες δεκαετιών, να εκσυγχρονίζεται, να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες της, να αντιμετωπίζει με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να χτίζει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα ξεκινώντας από το μηδέν, σχεδιάζει, προετοιμάζει και υλοποιεί όλα εκείνα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.
«Το περιβάλλον είναι το κοινό σπίτι μας. Τέλος η αδιαφορία. Νοικοκυρεύουμε τον τόπο και του ξαναδίνουμε τη λάμψη που αξίζει»
(Αντώνης Καμπουράκης, 19.09.2019).