Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου : “Ο αποκλεισμός μετακίνησης των ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των νησιωτών μας”

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 1678/23-4-2021, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης, έκτακτοι περιορισμοί της υπερτοπικής κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19, από την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00.

Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα αναφέρεται ότι επιτρέπεται η υπερτοπική κυκλοφορία για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται και έγγραφο μόνον από Ιατρό του δημόσιου τομέα, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Τεράστια προβλήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί από τη συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων ασθενών έως τις 10 Μαΐου προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο.

Να σας θυμίσουμε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις από νησιώτες προς τη Ρόδο για επισκέψεις σε Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Γυναικολόγους, Ογκολόγους, Ψυχιάτρους αλλά και σε διαγνωστικά εργαστήρια για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.

Δυστυχώς με το ως άνω ΦΕΚ συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες Ιατροί, που είναι η πλειονότητα του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αφερέγγυοι και ότι πιθανόν εκδίδουν αναληθείς γνωματεύσεις !

Παρακαλούμε για την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης προς όφελος της δημόσιας υγείας και την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. Είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της ισότητας και της ισονομίας των Ιατρών προκειμένου να αρθεί η αδικία εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις όσων το έχουν ανάγκη, προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος Ιατρού του εκάστοτε ασθενή, ο οποίος είναι και αυτός που θα φέρει την ευθύνη.

 

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου

Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ηλίας Ι. Τσέρκης                                  Μιχαήλ Ν. Βολονάκης