Πυροσβεστική υπηρεσία
Ρόδος

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Επικίνδυνα τα χάρτινα αερόστατα

Καταγγελίες σχετικά με την χρήση ιπτάμενων χάρτινων φαναριών (χάρτινα αερόστατα) έχει δεχθεί κατά καιρούς  η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι λόγω κατασκευασμάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κι επισύρει ποινικές ευθύνες, καθώς λόγω της χρήσης φωτιάς, κατά την πτώσης τους μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές είτε σε υπαίθριο χώρο, είτε σε οικήματα ή ακόμα και σε οχήματα.

Η ανακοίνωση :

Πυροσβεστική Διάταξη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου

Σε συνέχεια σημερινής ανακοίνωσης (23 Απριλίου 2021) με την οποία καλείτε ακροατές και φίλους να στείλουν ευχές που θα γραφούν πάνω σε χάρτινα φαναράκια, που θα αναφθούν και αφεθούν στον ουρανό το βράδυ του Μ. Σαββάτου (1 Μαΐου) σε χώρο που είναι κεντρικά και δίπλα στη θάλασσα χωρίς δέντρα, σας γνωρίζουμε τα εν λόγω προϊόντα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα ή δυνητικά επικίνδυνα ή μη ασφαλή, επειδή ενδέχεται να προκαλέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς αφού αιωρούνται ανεξέλεγκτα και είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη η αποφυγή της προσγείωσής τους σε εύφλεκτα ή καυστά υλικά όπως ξερή βλάστηση.

Η Υπηρεσία μας έχει κληθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να επέμβει σε μεγάλα αστικά συμβάντα κατάσβεσης πυρκαγιών, όπου η έναρξη της πυρκαγιάς εντοπίστηκε στον υπαίθριο χώρο της εγκατάστασης όπου αποθηκεύονταν εύφλεκτα ή καυστά υλικά και ακολούθως επεκτάθηκε στο εσωτερικό της, προκαλώντας μεγάλες  καταστροφές.

Ύστερα από τα παραπάνω η Υπηρεσία μας δεν συνηγορεί στη χρήση των εν λόγω προϊόντων.

Τέλος σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 1/2021 (ΑΔΑ 60Λ346ΜΤΛΒ-041) της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου, έχει ήδη απαγορευθεί η χρήση πυρός στο νησί της Ρόδου από τις 15 Απριλίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.

 

Ο Διοικητής Π.Υ. Νομού Δωδεκανήσου

Μιχαήλ Γ. Κρασσάς

Πύραρχος