Η πανδημία εκτόξευσε τις εφαρμογές παράνομης παρακολούθησης
Επιστήμη - Τεχνολογία

Η πανδημία εκτόξευσε τις εφαρμογές παράνομης παρακολούθησης

Πολλά είναι τα φαινόμενα κάθε είδους και σε κάθε τομέα της ζωής που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ένα ακόμη προστίθεται σε αυτή την μακριά λίστα. Η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού προστασίας Avast κάνει λόγο για αύξηση των apps που μεταδίδουν τις κινήσεις μας χωρίς να το γνωρίζουμε σε ποσοστό 93% τους πρώτους μήνες του 2021 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των εφαρμογών που κυκλοφόρησαν ευρέως στην διάρκεια της πανδημίας. Οι εφαρμογές spyware και Stalkware. Η πρώτη κατηγορία εμφυτεύεται στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο ενός ατόμου και υποκλέπτει διάφορα δεδομένα. Οι εφαρμογές Stalkware καταγράφουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται κάποιος και μεταδίδουν τις πληροφορίες σε αυτόν που έχει εμφυτεύσει την εφαρμογή στην συσκευή του στόχου χωρίς φυσικά αυτός να το γνωρίζει.

Τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούν συνήθως οι νυν αλλά και πρώην σύντροφοι των θυμάτων επειδή ζηλεύουν. Τα Stalkwaker apps δίνουν επίσης πρόσβαση σε κάποιον στις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα γραπτά μηνύματα και τις επικοινωνίες των θυμάτων σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp και Facebook. Μπορεί επίσης κάποιος να ακούει αν θέλει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ατόμου που παρακολουθεί και να τις καταγράφει.

Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί για την αυτή την τεράστια αύξηση στην χρήση των εφαρμογών παρακολούθησης κατά την διάρκεια της πανδημίας και ειδικά των λοκντάουν είναι ότι οι άνθρωποι κλεισμένοι στο σπίτι κάνουν πολύ αυξημένη χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων και άρα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να υποκλαπούν τα δεδομένα τους.

 

Πηγή    naftemporiki.gr