Εργατικό Κέντρο Ρόδου
Ρόδος

Ανακοίνωση απάντηση 19 συνδικαλιστών για όσα λένε ηγεσία Εργατικού Κέντρου Ρόδου και Σωματείου Ξεν/λων

Μια απάντηση σε ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΕΚΡ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Χθες 20/4 έγιναν σε όλη τη χώρα συγκεντρώσεις εργαζομένων του κλάδου του τουρισμού. Έγιναν με απόφαση της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, μετά από πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος και τα σωματεία της Ρόδου. Ήταν μια κινητοποίηση που ήρθε σαν συνέχεια πολλών που έχουν γίνει εδώ και ένα χρόνο και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Την περασμένη Κυριακή, 7 πρωτοβάθμια σωματεία και μεμονωμένοι εκλεγμένοι συνδικαλιστές συναντήθηκαν σε σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις που υπάρχουν, το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο. Στη σύσκεψη αυτή όλοι οι εκπρόσωποι δήλωσαν τη στήριξή τους στην κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων την οποία δημοσιοποίησαν καλώντας όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετέχουν.

Οι ίδιοι εκπρόσωποι των σωματείων πήραν μέρος στη χθεσινή κινητοποίηση για να δείξουν ακριβώς ότι η στήριξη είναι έμπρακτη. Παρότι το ζήτησαν, δεν τους δόθηκε ο λόγος με εξαίρεση το συνάδελφο Μ. Τσουρούτη.

Η ηγετική ομάδα του ΕΚΡ φαίνεται πως είχε ανάγκη να δημιουργήσει κάποιου είδους τεχνητή ένταση. Αυτό φάνηκε και από την ίδια την ομιλία του προέδρου του ΕΚΡ που αντί να μιλήσει για τα προβλήματα των εργαζομένων την αφιέρωσε στο να στοχοποιήσει αγωνιστές. Προφανώς για τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα του ΕΚΡ αυτός είναι ο αντίπαλος. Οι αγωνιστές συνδικαλιστές φαίνεται θα φταίνε για τα ραβασάκια των απολύσεων που έρχονται στα σπίτια των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για το κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, για το εισόδημα που δεν έχουν.

Αντίπαλος τους όπως φαίνεται δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης και άλλων κυβερνήσεων που πήραν μέτρα που οδήγησαν και στη σημερινή κατάσταση. Γι αυτό ενώ έχει βουίξει ο τόπος δεν έχουν πει κουβέντα για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Δεν είναι επίσης αντίπαλος η εργοδοσία, που πρόσφατα την έφεραν μέσα στο ΕΚΡ μιλώντας για ιστορική συνάντηση και την εμπιστοσύνη που τους δείχνει.

Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς περί τραμπουκισμών, όποιος έχει μάτια και ήταν εκεί είδε ότι ο πρόεδρος του ΕΚΡ διέσχισε το δρόμο και πήγε κατευθείαν πάνω σε ένα συνάδελφο εντελώς απρόκλητα. Σε κάθε περίπτωση ουδέποτε ήρθαν σε επαφή.

Όμως ο τρόπος που έγινε αυτή η ενέργεια είναι ένδειξη ότι ήταν σχεδιασμένη. Το γεγονός ότι βγήκε Δελτίο Τύπου που ονοματίζει το συνάδελφο, μάλλον το επιβεβαιώνει.

Ο συνάδελφος είναι μέλος του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων πολλά χρόνια και είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του, κάτι το οποίο δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν. Τον παρουσίασαν ως μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων γιατί έψαχναν άλλη μια ευκαιρία να αντιπαρατεθούν με αυτό το Σωματείο.

Δηλαδή με άλλα λόγια ο συνάδελφος απλά πήρε μέρος στη συγκέντρωση του σωματείου του και αυτοί που υποτίθεται τον εκπροσωπούν, του επιτέθηκαν αναίτια, τον έβρισαν και έβγαλαν δημόσια το όνομά του με ψεύτικες κατηγορίες και προαναγγέλοντας (;) δημόσια τη διαγραφή του.

Αλήθεια, τέτοιου είδους βρώμικες ενέργειες και συμπεριφορές μπορεί να έχουν σχέση με το εργατικό κίνημα;

Επειδή έχουμε συγκεντρώσει εμπειρία τα τελευταία χρόνια θα κάνουμε την εξής επισήμανση. Καταλαβαίνουμε ότι το επόμενο διάστημα είναι μπροστά κρίσιμα ζητήματα για την κυβέρνηση, όπως και οι εκλογές σε μεγάλα σωματεία της δύναμης του ΕΚΡ, όπως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Έτσι προσπαθούν να “φτιάξουν κλίμα” εδώ και αρκετό διάστημα.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, πρέπει να σκεφτούν με κρύο μυαλό και ζεστή καρδιά. Να μην αποπροσανατολιστούν. Να μη διστάσουν όσοι το σκέφτονται να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα της απεργίας, όσα εμπόδια και αν συναντήσουν.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι και το κίνημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα κλιμακώσει τον αγώνα του και η εργατική πρωτομαγιά θα γιορταστεί κανονικά μαζί στις 6 Μάη, όπως άλλωστε έχουν ήδη αποφασίσει τα περισσότερα συνδικάτα της χώρας.

 

Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Miramare

Τσαμπίκα Παττελάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Sheraton

Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ και πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Amilia Mare

Στέλιος Φαρμακίδης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ και πρόεδρος της ΤΔΕ της ΠΕΤ ΟΤΕ Δωδεκανήσου

Σταύρος Βαρκάκης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων

Θεανώ Κουντούρη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου

Γεωργία Φαρμακίδου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

Στέφανος Ιατρίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Βασίλης Φιλίππου, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου

Κατερίνα Θρήσκου, αντιπρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο Amilia Mare

Σβετλάνα Πανίσεβα, αν. γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Amilia Mare

Βούλα Καλλιγά, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Sheraton

Μανώλης Βογιατζής, ταμίας του σωματείου εργαζομένων στο Miramare

Τσαμπίκος Χατζηκωνσταντής, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Miramare

Τάσος Γιουρούκογλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μανώλης Μπακάλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου

 Κώστας Φαρμακίδης, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Στέλλα Κοτζαμπασάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στο Sheraton

Φυλλιά Βογιατζή, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

 

εκ μέρους και των υπολοίπων μελών μας και άλλων συναδέλφων που ήταν εκεί.