ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΝΗΣΙδΑ
Περιφέρεια

Γ. Φλεβάρης για το ΝΗΣΙδΑ: Ο Μανώλης Γλυνός εκμεταλλεύεται την αγωνία των επιχειρηματιών

 

Πολιτική ή συνθήματα – Απάντηση του Γιάννη Φλεβάρη στις ανακοινώσεις για το ΝΗΣΙδΑ

Τα συνθήματα αποτελούν όχημα πολιτικού λόγου, κομμάτων και παρατάξεων αλλά δεν παράγουν από μόνα τους πολιτική καθώς δεν δίνουν απαντήσεις σε  ερωτήματα ούτε λύσεις σε προβλήματα. Είναι σύντομα και τείνουν να απομακρύνουν τους πολίτες από την ουσιαστική πολιτική στοχεύοντας συνήθως σε επιφανειακά συμπεράσματα.

 

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1981, με ποσοστό 48,06% και με θεμελιώδες σύνθημα το πολύ επιτυχημένο «Αλλαγή». Τρεις δεκαετίες μετά ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου, πριν τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009 που επίσης κέρδισε με ποσοστό 43.92%, εκφώνησε το πλέον αμφιλεγόμενο σύνθημα της μεταπολίτευσης «λεφτά υπάρχουν» που όμως έγινε συνώνυμο της πολιτικοοικονομικής καταστροφής και της χρεοκοπίας, του ΔΝΤ και των μνημονίων στην οποία βυθίστηκε η Ελλάδα και οι πληγές παραμένουν νωπές χωρίς να έχουν επουλωθεί έως σήμερα.

 

Αυτό το ατυχές σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» που αποτελεί πλέον συνώνυμο λαϊκισμού και παρακμής αντέγραψε παραδόξως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός ο οποίος «ζητά νέο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ για την Περιφέρεια» σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις στον τύπο του σχετικού δελτίου τύπου που εξέδωσε. Αναφέρει δε, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ΝΗΣΙδΑ, παραδείγματα άλλων Περιφερειών που κατά τον ίδιο είχαν καλύτερες επιδόσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οδηγούμενος σκοπίμως σε αυθαίρετο συμπέρασμα μέσω επιφανειακών διαπιστώσεων, επιχειρώντας να υπερθεματίσει και να εκμεταλλευθεί πολιτικά την απογοήτευση των επιχειρηματιών που δεν εντάχθηκαν.

 

Η δεινή κατάσταση στην οποία η πανδημία του Covid – 19 οδήγησε επιχειρήσεις, εργαζομένους, νοικοκυριά και εν γένει το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας όχι μόνο στον τόπο μας αλλά παγκοσμίως δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για πλειοδοσίες. Απαιτείται σοβαρότητα, ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας και καθαρές πολιτικές θέσεις.

 

Η στήριξη όλων των τοπικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μεσαίων  και  των μικρών υπερβαίνει το πλαίσιο ενός προγράμματος και απαιτεί διαρκή και συνεχή προσπάθεια, αποτελώντας σαφή στόχο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Για τον στόχο αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται αποτελεσματικά διεκδικώντας παράλληλα όσα δικαιούνται τα νησιά μας που αποτελούν πυλώνα της εθνικής οικονομίας και του παραγόμενου εθνικού προϊόντος ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού που αναμένει και πάλι να σπάσει τα δεσμά της πανδημίας με την έναρξη σύντομα  της τουριστικής περιόδου.

 

Με εύλογη συγκινησιακή φόρτιση καθώς την απάντηση αυτή θα έδινε αν ζούσε ο αείμνηστος και αγαπητός σε όλους Ευστάθιος – Σωτήρης Μαραγκός, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας που δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας, θα επισημάνω συνοπτικά ως προκάτοχος του, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είχε το μικρότερο σε χρηματοδότηση Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) από τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας. Παρόλα αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης «Νησίδα» διέθεσε το 22.58% των διαθέσιμων πόρων της από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά την Περιφέρεια Αττικής. Το ιδεατό θα ήταν να υπήρχε η πραγματική οικονομική δυνατότητα σε κάθε πρόγραμμα με προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας να επιλέγονται σχεδόν όλοι, επειδή όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι παρά τα «συνθήματα» περί του αντιθέτου, αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

 

Είναι δεδομένο ότι η Περιφέρεια προσπάθησε και πέτυχε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Με το πρόγραμμα χιλιάδες επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν και σε αυτές θα προστεθούν και εκείνες, οι ενστάσεις των οποίων θα γίνουν δεκτές.

 

Όλες όμως οι επιχειρήσεις, είτε εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είτε όχι αποτελούν το σύνολο της τοπικής επιχειρηματικότητας και η προσπάθεια υποστήριξης τους συνεχίζεται και δε θα σταματήσει. Οι πίνακες που παρατίθενται είναι εύγλωττοι και τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Κατανομή πόρων ΠΕΠ 2014-2020

 Κατανομή πόρων για την στήριξη των ΜΜΕ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είχε το μικρότερο σε χρηματοδότηση Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) από τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας.

 

Παρόλα αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης των ΜΜΕ «Νησίδα» διέθεσε το 22.58% των διαθέσιμων της πόρων από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, κατατάσσοντας την στην δεύτερη θέση μετά την Περιφέρεια Αττικής.

Ιωάννης Φλεβάρης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

ΜSc Διεθνείς Σχέσεις

MSc Αρχαίο Θέατρο – Κοινωνικοί & Πολιτικοί Θεσμοί

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου