Πηγές της Καλλιθέας
Τουρισμός

Το κινηματογραφικό σκηνικό στη Ρόδο που ταξιδεύει στην δεκαετία του ‘60

Στα παλιά λουτρά του μεσοπολέμου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει – Δείτε τις φωτογραφίες

ία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, με συμπρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο, γυρίστηκε στο σμαραγδένιο νησί των Δωδεκανήσων. Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας «Το Δόλωμα», η στιγμή που η νεαρή πρωταγωνίστρια αποχαιρετά τον αγαπημένο της για να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, η οποία είχε ως φυσικό σκηνικό ένα από τα πιο διάσημα και χαρακτηριστικά σημεία της Ρόδου.

Σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, λοιπόν, συναντώνται οι περίφημες Πηγές της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που είναι ανοιχτό για το κοινό από το 2007, μετά τη ριζική αναστήλωση και ανακαίνισή του.

Οι Πηγές της Καλλιθέας είναι γνωστές τοις πάσι, από την αρχαιότητα ακόμη, για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού που ανάβλυζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναβλύζει από τους βράχους. Μάλιστα προσέλκυαν κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά παράλια όσο και από τα βάθη της Ανατολής.

Τα νερά των πηγών είναι θεραπευτικά για παθήσεις όπως αρθρίτιδα, διαβήτης, δερματοπάθειες, άσθμα κ.ά. Μια περιήγηση εδώ είναι αρκετή για να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή, απλώς παρατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια του χώρου, τα εντυπωσιακά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας με τον ύψους 14 μ. θόλο και την περίτεχνη διακόσμηση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών άρχισαν να αξιοποιούνται από τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων, Μάριο Λάγκο και οι κατασκευές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1927, βασισμένες σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτοντα Πιέτρο Λομπάρντι, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1929- 1930. Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας πραγματοποίηθηκαν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Στις Πηγές Καλλιθέας λειτουργεί και η ομώνυμη παραλία με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, με φυσικό σκηνικό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία του παλιού, καλού κινηματογράφου.

 Πηγή     newsbeast.gr