Δένδιας και Τσαβούσογλου
Διεθνή

Σύγκρουση σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου: Διαφώνησαν ανοιχτά για Αιγαίο και μειονότητες

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε “προκλητικές” κάποιες από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες όπως είπε “δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”.

 

Σε ένα απίστευτο διπλωματικό μπρα ντε φερ μπροστά στις κάμερες, αποδύθηκαν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,και ο Νίκος Δένδιας στην ‘Αγκυρα, μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο άνδρες, μετά τα καλά λόγια που αντήλλαξαν, τα… έσπασαν on air κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Αγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ‘Αγκυρα. Ωστόσο, στις κοινές δηλώσεις υπήρξε ένταση προς το τέλος για θέματα που αφορούν το Αιγαίο και τη μειονότητα στη Θράκη, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να μη μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.

 

Τσαβούσογλου: Υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ανέφερε πως υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, σημειώνοντας πως προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονταιΣημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε λόγο για έναν διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας, όπως είπε, θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών. Όπως υπογράμμισε ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί.

Όσον αφορά την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε “πιστεύουμε ότι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα πρέπει να λάβουν μέρος στη συνάντηση με εποικοδομητικό τρόπο. Ζητάμε απ΄ όλους να το δούμε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο”.

Δένδιας: Να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Ο Νίκος Δένδιας, στην αρχή της τοποθέτησής του αποκάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου “παλιέ μου φίλε” και μετέφερε τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους του Μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι. “Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης”, είπε στη συνέχεια, απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για “τουρκική μειονότητα”. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων”, είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε πως η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη, σημείε πως “πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα“.

Οι παραβατικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας το κλίμα“, είπε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε πως οι “ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν στο κλίμα συνεργασίας.” Ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

“Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.
Επιπλέον, συζητήθηκε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και της Μονής της Χώρας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

“Αρπάχτηκαν” στο τέλος οι δύο ΥΠΕΞ

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε και πάλι τον λόγο χαρακτηρίζοντας “προκλητικές” κάποιες από τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε “δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”, είπε φανερά εκνευρισμένος.

Όπως είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ: “Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσωΌσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Τσαβούσογλου.

“Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε οχι”, απάντησε στο ίδιο ύφος ο Νίκος Δένιδας.

1

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην ‘Αγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

 

Πηγή thetoc.gr