δασικοί χάρτες σύσκεψη ΠΝΑΙ
Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος: «Η δικαίωσή μας για τους δασικούς χάρτες έρχεται διότι επιτέλους έχουμε υπεύθυνους συνομιλητές»  

Γιώργος Αμυράς: “Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις στο ζήτημα των δασικών χαρτών. Το δόγμα αλλάζει 

“ Το κράτος και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα διορθώσει τα σφάλματα,  ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας ” δήλωσε από τη Ρόδο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος

Γιώργος Χατζημάρκος: «Η δικαίωσή μας για τους δασικούς χάρτες έρχεται διότι επιτέλους έχουμε υπεύθυνους συνομιλητές»

 

Στη Ρόδο βρίσκεται σήμερα, προερχόμενος από την Κάρπαθο και μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, για το ζήτημα των δασικών χαρτών.

 

Ο κ Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, συμμετείχε σήμερα το πρωί  σε σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές της Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά και  τον πρόεδρο του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνη Γιαννικουρή, παρουσία και του δικηγόρου Μιχάλη Παπαγεωργίου, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα και κατόπιν πρότασης του Περιφερειάρχη, συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου. Αύριο Κυριακή, οι κκ Αμυράς και Αραβώσης, μαζί με τον Περιφερειάρχη θα μεταβούν σε  Σύμη και  Χάλκη για να εξετάσουν από κοντά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους δασικούς χάρτες και να δοθούν λύσεις και οριστικό τέλος στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση.

 

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, από το 2018 είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο αγώνα για να παρουσιάσει τις επιπτώσεις  από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά, στους τότε κυβερνώντες οι οποίοι ήταν ανένδοτοι, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον  απολύτως εχθρικό, ειδικά για τους νησιώτες, οι οποίοι με το Προεδρικό Διάταγμα 32/2016 και με τον νόμο 4389 του 2016 βρέθηκαν ενώπιον της μεγαλύτερης απειλής στην οικονομική και κοινωνική ζωή στη σύγχρονη ιστορία τους, που ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην συνεδρίασή του την 28η Φεβρουαρίου 2021 ενέκρινε πρόταση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης η οποία υπεβλήθη στην κυβέρνηση, για την ακύρωση των καταστρεπτικών προβλέψεων του Π.Δ. 32/2016, για την αναστολή ισχύος των δασικών χαρτών έως τη θεραπεία των υπηρεσιακών λαθών που περιέχουν, καθώς και εξάμηνη παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων από τους θιγόμενους πολίτες.

 

Σε ικανοποίηση του αιτήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προ ολίγων ημερών, στις 5 Απριλίου 2021, σε συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα  Σκρέκα και τους  Υφυπουργούς  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά, όπου εξέτασαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποφασίστηκε να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για οριζόντιες παρεμβάσεις, για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.  Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Η παράταση δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

 

Σε δηλώσεις που έγιναν σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, επί τη ευκαιρία της σύσκεψης, ο  Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε για μια ακόμη δημοσίως τις ευχαριστίες του για τα πολιτικά και επιστημονικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, ενώ και  ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, εξήρε την καθοριστική συμβολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στην διευθέτηση από την κυβέρνηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

 

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και τους συνεργάτες του, για ένα ζήτημα που έφερε πολύ μεγάλη αγωνία στους νησιώτες, αυτό των δασικών χαρτών.  Ξεκινήσαμε το 2018. Ήμασταν πολύ λίγοι τότε αυτοί που είχαμε υψώσει τη φωνή και είπαμε ότι γίνεται κάτι πάρα πολύ βίαιο εις βάρος των νησιωτών, που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους και αποτελεί την πιο σκληρή επίθεση που δέχτηκαν στη σύγχρονη ιστορία τους,  στην οικονομική και στην κοινωνική τους ζωή. Τότε το χαρακτηρίσαμε ως δήμευση ιδιωτικής περιουσίας και η τοποθέτησή μας αυτή θεωρήθηκε ακραία. Η πράξη όμως τη επιβεβαίωσε. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση πολλά τραύματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο. Μεγαλύτερο ακόμη και από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που μας αφαίρεσε. Όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε στην πλευρά του δικαίου, με πολύ σοβαρά επιχειρήματα, απολύτως τεκμηριωμένοι, για να πούμε ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη. Περιμέναμε, στην κεντρική πολιτική σκηνή, να βρούμε πολιτικό προσωπικό που να έχει αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητα. Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βρήκαμε. Κι επειδή εμείς δεν είμαστε της επαναστατικής γυμναστικής ούτε επαγγελματίες γκρινιάρηδες, με την ίδια ευκολία που κάνουμε την καταγγελία όταν παραβιάζεται το δίκιο μας,  έτσι λέμε και το “μπράβο” όταν βρίσκουμε ανοιχτά αυτιά. Σας ευχαριστούμε πολύ που έχετε ανοιχτά αυτιά, που έχετε πολιτικά αντανακλαστικά και το Υπουργείο σας έχει ήδη λάβει  πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα, πολύ μεγάλης σημασίας ειδικά για τη ζωή στα νησιά, όπου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ανακοίνωση των δασικών χαρτών ήταν πολύ βαρύτερες. Επιτέλους βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, επιτέλους  έχουμε συνομιλητή και να ξέρετε ότι ο σεβασμός στους πολίτες είναι ο οδηγός, το δίκαιο είναι ο οδηγός και από τη στιγμή που κινούμαστε στον ίδιο δρόμο με την σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ!».

 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δήλωσε:

 

« Αγαπητέ κ Περιφερειάρχα  θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ζεστή φιλοξενία  που μας προσφέρεται απλόχερα , αλλά και για  κάτι ακόμα. Ήσασταν ο πρωτοπόρος το 2018 που χτυπήσατε το καμπανάκι του κινδύνου για τον νόμο τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί των δασικών χαρτών, που είχατε δει ξεκάθαρα ότι θα προκαλούσε ένα τσουνάμι αδικιών και προσβολής της ιδιοκτησίας των πολιτών. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Νότιο Αιγαίο τη Δωδεκάνησο η οποία έχει και γεωπολιτική σημασία εξαιρετική , αλλά έχει και έναν δυναμισμό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.

Εμείς λοιπόν παραλάβαμε στα χέρια μας μια πραγματική “πυρηνική” βόμβα.  Ωστόσο αυτήν τη βόμβα την απενεργοποιούμε. Με εντολή του πρωθυπουργού και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αποφασίσαμε πρώτα από όλα –  και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ,  στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου – για να συζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις λύσεις στα “απόνερα” που μας προκάλεσαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών βασισμένοι δυστυχώς στην πολλή κακή νομοθέτηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε Ούτως η άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο  και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα,  αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο  Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών .

 Έχουμε τις λύσεις, εξετάζουμε στην απόλυτη λεπτομέρειά της την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουμε τους τρόπους να αποδεσμεύσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν ναν καλλιεργούν τη γη τους  ή να θέλουν να την αξιοποιήσουν με διαφόρους τρόπους, τουριστικά ή  αλλιώς.  Είμαστε δίπλα σας κ. Περιφερειάρχα.

Σας ευχαριστούμε για αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία  και να τονίσω ότι το δόγμα πλέον με την κυβέρνηση  Μητσοτάκη αλλάζει.  Δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας . Το κράτος πρώτα από όλα και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα λύσει και θα διορθώσει τα σφάλματα που πυροδότησαν δυστυχώς αυτά τα προβλήματα.   Και να πω βεβαίως ότι αυτά τα προβλήματα που ανέκυψαν και εμφανίστηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών , είναι προβλήματα άλυτα εδώ και δεκαετίες .  Αρκεί να σας πω ότι για παράδειγμα , έχουμε εντοπίσει προβλήματα ιδιοκτησιακής φύσης και χαρακτηρισμού της γης στη Νότια Εύβοια που ανάγονται στο 1831. Στην Κρήτη ανάγονται στο 1855.  Έχουμε τα τελευταία 70 χρόνια τεράστια ιδιοκτησιακά ζητήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα  εμείς να πούμε ότι, ναι βεβαίως θέλουμε τους δασικούς χάρτες διότι πρέπει να ξέρουμε που βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε, αλλά συγχρόνως να ξέρουμε ποιες είναι οι ιδιοκτησίες των πολιτών ώστε να τις διασφαλίσουμε.  Αυτές οι εκκρεμότητες δεκαετιών πλέον τελειώνουν. Είμαστε αποφασισμένοι, η κυβέρνηση, ο υπουργός ο κ Σκρέκας, εγώ προσωπικά , ο Γενικός Γραμματέας , όλοι έχουμε σκύψει πάνω στο ζήτημα για να δώσουμε τις λύσεις , ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας .Σας ευχαριστώ».

 

Μετά την δήλωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της κυβέρνησης και του υπουργείου στο κρίσιμης σημασίας για τα νησιά ζήτημα των δασικών χαρτών:

«Ακούγοντας τον Υπουργό, αισθάνομαι ότι ζω σε έναν άλλο κόσμο. Αυτός είναι ο κόσμος που μας αξίζει, αυτός που αποζητάμε και αυτός για τον οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι, με σχέδιο, με επιμονή και με αφοσίωση. Διότι θα τελειώσει και η αγωνία που σήμερα περνάμε με την πανδημία και είναι υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε, όχι στην κανονικότητα όπως την ξέραμε, αλλά σε ένα καλύτερο κόσμο με πιο ανοιχτό το πεδίο της ευημερίας, της ανάπτυξης και της προόδου, που την επόμενη μέρα της καταιγίδας θα το έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη».

 

Το Γραφείο Τύπου