Χατζημάρκος Γιώργος
Περιφέρεια

Αύξηση προϋπολογισμού για την επαναδημοπράτηση της αντικατάστασης του κεντρικού δικτύου ύδρευσης Παροικιάς Πάρου

Το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικιά στην Πάρο, με σκοπό την επαναδημοπράτηση της συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου, που αφορά στην ομαλή υδροδότηση του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την τροποποίηση της Πράξης «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κώστος – Παροικιά Δ. Πάρου», σύμφωνα με την οποία αυξάνεται η συνολική και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου από 891.796,78 ευρώ σε 1.892.156,58 ευρώ, προστίθεται ως συνδικαιούχος η ΔΕΥΑ Πάρου και διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα στα νέα δεδομένα υλοποίησης του έργου, με την ημερομηνία ολοκλήρωσής του να μετατίθεται στις 31/03/2023.

Το έργο που θα εξασφαλίσει την ομαλή υδροδότηση του νησιού ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης, αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος κεντρικού δικτύου μεταφοράς νερού από την δεξαμενή στη θέση Αγία Υπακοή, στον Κώστο, έως την δεξαμενή στη θέση Άγιοι Ανάργυροι, στην Παροικιά της Πάρου, με αγωγούς συνολικού μήκους 18,5 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή μιας δεξαμενής πιεζόθραυσης , μιας δεξαμενής πιεζόθραυσης και αποθήκευσης ύδατος καθώς επίσης και εργασίες αρχαιολογικής παρακολούθησης των εκσκαφικών εργασιών για την διέλευση του αγωγού, πλησίον της αρχαίας πόλης της Παροικιάς.

Με την αντικατάσταση του δικτύου, θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών της Πάρου και θα εξοικονομηθεί μεγάλη ποσότητα ύδατος, καθώς ο υφιστάμενος  αγωγός έχει μεγάλες απώλειες λόγω παλαιότητας και συχνών βλαβών.

Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

 

 

Το Γραφείο Τύπου