SMS 13032
Ελλάδα

SMS 13032: Λειτουργεί ήδη ο πενταψήφιος για μετακίνηση σε εμπορικά καταστήματα Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο αριθμός 13032 με τον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε καταστήματα λιανικής πώλησης, όταν και εφόσον αυτά λειτουργήσουν ξανά.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μαραθώνια σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, από την κυβέρνηση έχουν ήδη προαναγγείλει πως η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τη χρήση διαφορετικού αριθμού από το 13033.

Πώς λειτουργεί ο αριθμός 13032

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Όπως μάλιστα μπορείτε να διαπιστώσετε, η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη. Αν, δηλαδή, κάποιος στείλει Ονοματεπώνυμο και Διεύθυνση στον συγκεκριμένο αριθμό, λαμβάνει ένα μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

 

Το μήνυμα στο 13032 για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Εφόσον δοθεί το σήμα για άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναμένουμε περισσότερες οδηγίες από την κυβέρνηση για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του πενταψήφιου και αν αυτός θα συνδυάζεται από χρονικό περιθώριο.

Πλαφόν στον αριθμό SMS στο 13032

Αρχικά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υπήρχαν σκέψεις για χρονικό περιθώριο μετακίνησης τριών ωρών προκειμένου να πραγματοποιήσει κανείς τα ψώνια του. Αντίστοιχα, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν πως τα μηνύματα αυτά θα είναι περιορισμένα ανά 24ωρο, ίσως και μόλις ένα την ημέρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε σήμερα πως το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει και πάλι από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τη χρήση του SMS στο 13032. Ο υπουργός εξήγησε πως δεν φαίνεται να επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός του καταστήματος (Click Away), καθώς ορισμένα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο.

Αντίστοιχα, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως δεν θα προκριθεί η μέθοδος του Click Away ή του Click Inside, τονίζοντας πως το SMS στο 13032 και ο χρονικός περιορισμός δείχνει πιο αυστηρό μέτρο αυτή τη στιγμή για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.