Κατάργηση SMS και άρση μέτρων
Ελλάδα

Lockdown : Κατάργηση SMS και άρση μέτρων Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Η ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο σχετικά με την χαλάρωση του lockdown

Άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, αλλά και διαδημοτικές μετακινήσεις είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων του lockdown για τον κοροναϊό.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί θα εξαρτηθεί η εισήγηση για τη σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των μέτρων, με το «δίχτυ ασφαλείας» που θα παρέχει το εκτεταμένο self testing.

Η εικόνα στα νοσοκομεία παραμένει δραματική, με τις ΜΕΘ να είναι υπερπλήρεις και ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Στο τραπέζι κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων μπαίνουν πλέον σκληρά διλήμματα που ενέχουν και ρίσκο.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση που συνυπολογίζει την μη τήρηση του lockdown, την κόπωση των πολιτών και την ασφυξία στα κρατικά ταμεία. Από την άλλη, η επιτροπή που κρίνει τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.

Lockdown και μετακινήσεις

Εκτός απροόπτου την Τετάρτη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σαββατοκύριακο.

Από το Σάββατο 3 Απριλίου θα επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο. Ετσι πλέον για σωματική άσκηση ή βόλτα θα μπορούμε να πάμε παντού αλλά μέσα στα όρια του νομού.

Δεν αποκλείεται πάντως να τεθεί και το θέμα της τροποποίησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μια ή δύο ώρες αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού προς το παρών δεν αναμένεται συζητηθεί με την επιτροπή αλλά και την κυβέρνηση να αναμένουν το αποτύπωμα των επιδημιολογικών δεικτών από το άνοιγμα των πρώτων δραστηριοτήτων.

Επόμενος στόχος σχολεία ή λιανεμπόριο

Το δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία θα θα κληθούν να αντιμετωπίσει η επιτροπή των ειδικών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταυτόχρονο άνοιγμα και των δύο ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις προκρίνοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως αποκάλυψε και το MEGA η κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, χωρίς τη μέθοδο του click away. Αρχικά η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away. Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.

Αναφορικά με τα σχολεία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια. Αν υπάρχει ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εντός της εβδομάδας.

Αργότερα η εστίαση

Η εστίαση όπως φαίνεται δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης.

Το άνοιγμα της εστίασης παραμένει ζητούμενο, με στόχο την επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό αναμένεται να… τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι όντως η εστίαση θα ανοίξει τότε κι όχι αργότερα.

Τέλος, να σημειωθεί πως όπως ειπώθηκε στην Βουλή, από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί 775 εκατομμύρια SMS.

Πηγή in.gr