Γιώργος Χατζημάρκος
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Δημοπρατούμε και τη γέφυρα Κρεμαστής. Κλείνουμε τις πληγές που κληρονομήσαμε και προχωράμε”

 

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια και η Γέφυρα Κρεμαστής

Γιώργος Χατζημάρκος: «Κλείνουμε βήμα – βήμα, ένα – ένα τα μέτωπα αδιαφορίας και ανικανότητας που κληρονομήσαμε και προχωράμε μπροστά»

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ενέκρινε την προκαταρκτική μελέτη, τις υποστηρικτικές μελέτες,  τα τεύχη δημοπράτησης, τους  όρους  διενέργειας  και τον ορισμό της Επιτροπής Διεξαγωγής του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου  που θα αναμορφώσει πλήρως την περιοχή και θα επιτρέψει την άνετη και ασφαλή κυκλοφοριακή ροή από και προς το αεροδρόμιο του νησιού.  Ο προϋπολογισμός του έργου «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού 81Α02  επί της γέφυρας Κρεμαστής ν. Ρόδου» ανέρχεται σε 2.800.000,00 € (προ ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

 

Το έργο, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλα έργα στο νησί της Ρόδου, με πλέον χαρακτηριστικά το Φράγμα Γαδουρά και την Γέφυρα Αφάντου, είναι από τα μεγάλα και σοβαρά έργα για το νησί της Ρόδου, που η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου  παρέλαβε από την προηγούμενη, είτε σε μορφή εργοταξίων – φαντασμάτων, είτε υποτίθεται ώριμα προς κατασκευή, για να βρεθεί στην συνέχεια προ εκπλήξεων, με την πρωτοφανή ανευθυνότητα αλλά και την επικοινωνιακή και προεκλογική εκμετάλλευση των έργων αυτών, που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι ήταν και η μοναδική σκοπιμότητα που τα έργα αυτά εξυπηρετούσαν. Ένα έργο που παρά την αναγκαιότητά του, μετετράπη σε προεκλογικό παίγνιο της  Περιφερειακής αρχής της περιόδου 2010 – 2014 και εξ αυτού του λόγου, δεν κατέστη δυνατή όχι μόνο η κατασκευή αλλά ούτε καν η έναρξη του έργου, παρότι είχε υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο.

 

Παρά τις προσπάθειες της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, όλα αυτά τα χρόνια, να κλείσει και αυτήν την πληγή που κληρονόμησε, δεν έλειψαν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι επικρίσεις σε βάρος της για την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, συνεχίζοντας την ίδια τακτική που  ακολουθούν από το 2014 ως σήμερα, από τη θέση της μειοψηφίας και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, εκείνοι που αποτελούν τη συνέχεια της Περιφερειακής Αρχής που είχε τότε την ευθύνη και δημιούργησε το πρόβλημα!

 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο δημοπρατήθηκε βεβιασμένα από την Περιφερειακή Αρχή της περιόδου 2010 – 2014, υπό το βάρος της πίεσης της τοπικής κοινωνίας, μετά τα τραγικά γεγονότα του 2013, που στοίχισαν σε ανθρώπινες ζωές. Η κατακραυγή για τα γεγονότα παραμονές εκλογών, επέσπευσαν την υπογραφή  σύμβασης με τον  ανάδοχο τον Μάιο του 2014, παραμονές των περιφερειακών εκλογών. Παρότι η θητεία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, έληγε στις 31 Αυγούστου 2014, ο εργολάβος δεν εγκαταστάθηκε ποτέ και το έργο δεν ξεκίνησε, αφού οι υπηρεσίες του ΠΕΧΩ διαπίστωσαν ότι το έργο στερείτο συγκεκριμένων μελετών, ως εκ τούτου ήταν παράνομο και δεν μπορούσε να εκτελεστεί.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε να θεραπεύσει και αυτήν την πληγή που  παρέλαβε και το κάνει με την σοβαρότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της, όπως  έχει αποδειχθεί και στις περιπτώσεις του Φράγματος Γαδουρά, της Γέφυρας Αφάντου, αλλά και της Γέφυρας του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι, όπου η επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά τον Νοέμβριο του 2019, οπότε η Γέφυρα κατέρρευσε. Η έγκαιρη διαχείριση της διαπιστωμένης επικινδυνότητας της γέφυρας από την Περιφερειακή Αρχή, είχε ως αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και συνέβαλε στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία, αφού έγινε η αφορμή να θεσπιστεί για πρώτη φορά στη χώρα  η δυνατότητα πρόληψης φυσικής καταστροφής, με τη δυνατότητα κήρυξης περιοχών σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης λόγω επαπειλούμενου κινδύνου.

 

Με αφορμή την σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη Γέφυρα Κρεμαστής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Μία ακόμη δέσμευση μας να υλοποιείται σήμερα. Η δημοπράτηση της γέφυρας της Κρεμαστής, ξεχωρίζει ανάμεσα στις σημερινές αποφάσεις μας.  Χάθηκαν ζωές εκεί, μου είπαν κάποιοι συμπολίτες μας χθες. Δυστυχώς, ναι, απάντησα, αλλά επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αυτό συνέβη το 2013 με άλλη Περιφερειακή αρχή. Από την πρώτη μέρα που εμείς αναλάβαμε, δώσαμε πολλή ενέργεια στην Πολιτική Προστασία και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μάλιστα, στον ποταμό αυτό προχωρούσαμε σε εντατικούς καθαρισμούς ακόμα και όταν δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα για αυτό. Το κάναμε γιατί ποτέ δεν βάλαμε το “πολιτικό κόστος” πάνω από την ορθή απόφαση που έπρεπε να παρθεί και έχω πολλές τέτοιες δικές μας αποφάσεις να παρουσιάσω όποτε κληθώ γι’ αυτό.

Με σοκάρει το γεγονός ότι η κριτική ερχόταν όλο αυτό το διάστημα από την πολιτική ομάδα αυτών που είχαν τότε την ευθύνη ; Δυστυχώς όχι. Μας έχουν συνηθίσει στον άκρατο λαϊκισμό, στις πιο φτηνές και ανεύθυνες κραυγές.  Κλείνουμε βήμα-βήμα, ένα-ένα τα μέτωπα αδιαφορίας και ανικανότητας που κληρονομήσαμε και προχωράμε μπροστά».

 

 

Το Γραφείο Τύπου