Μπόρις Μουζενίδης
Τουρισμός

Έφυγε από τη ζωή ο Μπόρις Μουζενίδης Μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό τουρισμό

Ο μηχανικός που απογείωσε τον ελληνικό τουρισμό

Σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 59 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγάλους του ελληνικού τουρισμού, ο Μπόρις Μουζενίδης.

Στυλοβάτης και κύριος φορέας της αναρρίχησης των μεγεθών του τουρισμού από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενίδη άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπόρις Μουζενίδης είχε ταξιδέψει στη Μόσχα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού MITT της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν επέστρεψε με τους υπόλοιπους πράκτορες στην Ελλάδα, αφού τα κεντρικά γραφεία του ομίλου είναι στη ρωσική πρωτεύουσα. Παρέμεινε στη Μόσχα, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κόλλησε κορωνοϊό και απεβίωσε σε κλινική.

Η πορεία προς την κορυφή

Γεννημένος στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής, ο Μπόρις Μουζενίδης επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια εποχή που επετράπη σε ομογενείς από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε ηλικία 31 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης αν και διέθετε πτυχίο μηχανικού, ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου.

Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να ανοίξει δικό του γραφείο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ξεκινώντας από την οδό Μοναστηρίου. Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και γνωρίζοντας καλά τη χώρα, άρχισε να φέρνει όλο και περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και να επεκτείνει την επιχειρηματική του δράση σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Αργότερα, επεκτάθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου, ιδρύοντας τον Όμιλο Μουζενίδη. Έτος-ορόσημο ήταν το 2013, όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στις πτήσεις charter, κάτι που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator.

Με την αεροπορική εταιρεία Ellinair η Mouzenidis Travel κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν υπολογίσιμο «παίκτη» στην αγορά του τουρισμού, φέρνοντας στην Ελλάδα μέχρι και 1 εκατομμύριο τουρίστες.

Διάδοχος του Μπόρις Μουζενίδης είναι ο γιος του Γιάννης.

Η ανάρτηση στο facebook

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Όμιλος Μουζενίδη επισημαίνει:

«Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ομίλου Μουζενίδη εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του ιδρυτή και Προέδρου του Ομίλου μας, Μπόρις Μουζενίδη. Ο Πρόεδρός μας υπήρξε πάντοτε για όλους μας πηγή έμπνευσης για το έργο που ξεκίνησε και εκτελούσε πιστά όλα τα χρόνια της πορείας του. Η αγάπη του για την Ελλάδα και το όραμά του μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο του».

Η δήλωση του Χάρη Θεοχάρη

O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στον θάνατο του Μπόρις Μουζενίδη τόνισε: «Θλίψη και οδύνη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μπόρις Μουζενίδη. Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό, ένας πρωτεργάτης και πρωτοπόρος του κλάδου. Με μεθοδικότητα, πείσμα και σκληρή δουλειά υλοποίησε το όραμά του και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους συνεργάτες του».

Η ανάρτηση στο facebook του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει “Ο άνθρωπος που άνοιξε ουσιαστικά την τουριστική αγορά της Ρωσίας για την Ελλάδα, ο Μπόρις Μουζενίδης, έφυγε σήμερα από την ζωή. Η χώρα μας έχασε έναν πολύτιμο φίλο και συνεργάτη.
Καλό ταξίδι Μπόρις” .

Γιώργος Χατζημάρκος Μπόρις Μουζενίδης

Ηγετική θέση

Με ηγετική θέση στην προώθηση της Ελλάδας στην τουριστική αγορά της Ρωσίας και περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριοποίησης στον τομέα του τουρισμού, ο όμιλος Μουζενίδη ιδρύθηκε το 1995. Έδρα της εταιρείας από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα του τουρισμού, έχει παρουσία σε 16 χώρες με ισχυρά μερίδια, συνδέει αεροπορικά αποκλειστικούς προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Τον όμιλο ειδικότερα απαρτίζουν οι εταιρείες MouzenidisTravel, η αεροπορική εταιρεία Ellinair, η μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων Grekodom Development και η εταιρεία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς CargoService &Representations.