Χατζημάρκος υπηρεσία εποπτείας και επέμβασης στο οδικό δίκτυο της Ρόδου εγκαθιστά η Περιφέρεια
Περιφέρεια

Την πιο σύγχρονη υπηρεσία εποπτείας και επέμβασης στο οδικό δίκτυο της Ρόδου εγκαθιστά η Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος: «Προχωράμε με έργα που θα μας κάνουν ξανά περήφανους για την πατρίδα μας»
– Αρχής γενομένης από την Ρόδο, όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα αποκτήσουν σταδιακά το πιο εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης του οδικού δικτύου, για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και λειτουργικότητα 
Την πιο καινοτόμα αντίληψη στην διαχείριση του οδικού δικτύου, κάνει πράξη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία εγκαινιάζει μια νέα εποχή, εγκαθιστώντας σύγχρονη υπηρεσία εποπτείας και επέμβασης, με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση του οδικού δικτύου για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και λειτουργικότητα για τους χρήστες του, με παρεμβάσεις τόσο προληπτικά, όσο και διορθωτικά.
Μετά από δύο χρόνια δουλειάς από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, παρόντος και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης, Μανώλη Μαριά, υπέγραψε την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία αναμένεται να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει το έργο της από τον επόμενο μήνα.
Η σχετική σύμβαση έχει διάρκεια τέσσερα έτη, συνολικό προϋπολογισμό και για τα τέσσερα έτη 7.095.670,40 € (πλέον ΦΠΑ), και η χρηματοδότηση γίνεται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης θα γίνεται σε 24ωρη βάση καθημερινά, χωρίς δηλαδή να εξαιρούνται Σάββατα, Κυριακές και αργίες. Σε καθημερινή βάση θα γίνονται περιπολίες επιθεώρησης ασφαλείας από ειδικά διαμορφωμένα οχήματα τα οποία θα φέρουν κατάλληλη σήμανση και εξοπλισμό-μηχανήματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιθεώρησης ώστε να ελέγχεται καθημερινά, αν είναι δυνατόν το σύνολο του Οδικού Δικτύου της περιοχής επέμβασης. Ο ανάδοχος θα εγκαταστήσει σε κατάλληλο χώρο τον Κεντρικό Σταθμό Διοίκησης (ΚΣΔ) του Οδικού Δικτύου, ο οποίος θα λειτουργεί ως βάση των Συνεργείων Τεχνικής Εποπτείας και των Συνεργείων Στοιχειώδους Συντήρησης.
Με την υπογραφείσα εργολαβική σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία δεσμεύεται για:
– Την τακτική επιθεώρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και την καταγραφή των προβλημάτων, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των επικίνδυνων καταστάσεων και τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό των επεμβάσεων.
– Την εκτέλεση εργασιών άμεσης επέμβασης για την αποκατάσταση βλαβών και ελλείψεων της οδού. Οι άμεσες επεμβάσεις αφορούν περιπτώσεις όπου δημιουργείται κατάσταση επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια, κυρίως καταστάσεις, που περιορίζουν το οδόστρωμα ή το καθιστούν επικίνδυνο για την κυκλοφορία.
– Την εκτέλεση εργασιών στοιχειώδους συντήρησης, δηλαδή την αποκατάσταση προβλημάτων υψηλής επικινδυνότητας που προκαλούν δυσχέρειες στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία της οδού όπως : καθαρισμός της οδού σε σάρωθρα, νησίδων και ερεισμάτων, οχετών και φρεατίων, πινακίδων σήμανσης, επισκευή βλαβών του οδοστρώματος, επισκευή – αναβάθμιση στηθαίων ασφαλείας, επισκευή κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση οριοδεικτών, αντικατάσταση πινακίδων σήμανσης, αποκατάσταση διαγράμμισης οδοστρώματος σε θέσεις υψηλής επικινδυνότητας, εργασίες φύτευση και συντήρησης πρασίνου, κοπή κλαδιών και δένδρων και αυτοφυούς βλάστησης κ.α.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:
«Το οδικό δίκτυο των νησιών μας καθημερινά αλλάζει όψη, ριζικά, μέσα από μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων, που συνολικά αποτελούν τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στο οδικό δίκτυο του Νοτίου Αιγαίου.
Μετά από δουλειά δύο ετών, ολοκληρώσαμε ένα διεθνή διαγωνισμό και υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την πιο σύγχρονη υπηρεσία την οποία μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα οδικό δίκτυο, την ευθύνη του οποίου έχουν άνθρωποι που νοιάζονται γι’ αυτό. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειάς μας εργάστηκε αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα και έφερε εις πέρας ένα ακόμη μεγάλο έργο. Έτσι, από το επόμενο μήνα, ειδικά διαμορφωμένα οχήματα θα επιθεωρούν σε 24ωρη βάση το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ρόδου. Ξεκινάμε από τη Ρόδο όπου θα εφαρμοστεί πρώτα αυτή η υπηρεσία, ακολουθεί η Κως, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της οποίας έχουμε ήδη δημοπρατήσει το αντίστοιχο έργο και μετά σειρά παίρνουν όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Αυτό το είδος της πολιτικής πιστεύουμε και υπηρετούμε. Της πολιτικής που σέβεται τους πολίτες, σχεδιάζει με το βλέμμα στο μέλλον και αποδίδει στην κοινωνία των νησιών μας αποτελέσματα ορατά και μετρήσιμα. Προχωράμε με την ταχύτητα που μας αξίζει, με την ορμή που θα ξεκόψει για πάντα κάθε σχέση με το νοσηρό παρελθόν, με έργα που θα μας κάνουν ξανά περήφανους για την πατρίδα μας».