υπόθεση διαδικτυακής απάτης
Αστυνομικό

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης στη Ρόδο

Εξιχνιάστηκε   από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου περίπτωση εξαπάτησης πολίτη με τη μέθοδο της απατηλής πώλησης προϊόντων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα επιτήδειος αφού ανάρτησε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ηλεκτρονική αγγελία πώλησης αθλητικών ειδών σε δελεαστική τιμή κατάφερε να εξαπατήσει πολίτη ο οποίος του κατέβαλε προκαταβολή για την αγορά του προϊόντος χωρίς ωστόσο αυτή να ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δράστη και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού – κοινωνικού της ρόλου και με αφορμή το παραπάνω περιστατικό  συνιστά στου πολίτες:

•    Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών ή άλλων προϊόντων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να προτιμούν ιστοσελίδες / διαδικτυακά καταστήματα που γνωρίζουν, με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

•    Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό  κατάστημα που επιλέγουν για αγορές προϊόντων, μέσω Διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται
(π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).

•    Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.

•    Να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.

•    Να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς διαδικτυακών  καταστημάτων.

•    Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες, χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr – Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές.